21:31 / 28.02.2020.

Autor: B.A./S.M./Hina

Plenković: Mogu se sučeliti s kim god hoću

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi koji su željeli skupiti potpise, mogli su. Napravili smo pravila, donijeli Statut, poručio je Plenković.
Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković poručio je iz Slavonskog Broda da HDZ mora vrlo jasnom argumentacijom otklanjati političke napade i slijeva i zdesna, posebice od stranaka koje se, kako je rekao, vole nazivati suverenističkim. Njima je, rekao je Plenković, jedini cilj zauzeti mjesto koje na političkom spektru zauzima HDZ.

-
Riječ je o ljudima i strankama koje nisu postojale kad je tema suverenizma bila aktualna. Ona je za Hrvatsku bila bitna 90-ih, ne danas i ne na ovaj način na koji se to želi prikazati. Danas ti mali akteri koriste tu temu da bi učinili samo jednu jedinu bitnu političku stvar, a to je - doći na mjesto koje na političkom spektru Hrvatske zauzima Hrvatska demokratska zajednica, rekao je Plenković na proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji. Odbacio je zamjerke da HDZ skreće ulijevo.

Istaknuo je da danas nema ni jedne političke stranke u Hrvatskoj koja neposredno bira šest čelnih ljudi, čime je HDZ "napravio demokratski iskorak bez presedana".

Poručio je i da od sučeljavanja na unutarstranačkim izborima ne bježi te da se sučeljavati može "s kim god hoće".

- Kovač prikupio 17.000 potpisa, Galić podržao Plenkovića
- Penava: Ne napravimo li promjenu, loše ćemo se provesti na izborima 

Plenković je rekao kako nije imao vremena slušati što su "alternativci" željeli poručiti medijima prilikom predaje potpisa, ali i da ne zna odakle dolaze teze o nemogućnosti suradnje s obzirom na redovite sastanke, transparentnost i činjenicu da svi oni glasaju za sve prijedloge Vlade u Saboru.

Podsjetio je na sve funkcije koje izazivači obnašaju ili su obnašali u ovom mandatu te ocijenio da nisu marginalizirani. Što se tiče prikupljanja potpisa, poručio je da teze o onemogućavanju skupljanja potpisa nipošto ne stoje.

- Svi koji su željeli skupiti potpise, mogli su. Napravili smo pravila, donijeli Statut. Imamo izbor šest čelnih ljudi zato što je HDZ pod mojim vodstvom želio takve promjene i to smo donijeli zajednički, poručio je Plenković.

Dodao je da je riječ o novoj razini unutarstranačke demokracije i političke komunikacije te ocijenio da prestrašene HDZ-ovce ne vidi nigdje.

Čović zahvalio Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu

Plenković i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zadovoljni su razgovorom dviju sestrinskih stranaka u petak u Slavonskom Brodu, a Čović je Plenkoviću zahvalio i na mudrom političkom vodstvu.

- Drago mi je da smo danas imali mogućnost razgovarati, kao dvije sestrinske i dvije bratske stranke, Hrvatske demokratske zajednice, o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zanimati se za aktualna događanja u EU-u i Hrvatskoj, rekao je Čović nakon sastanka dvaju stranačkih predsjedništava.

To je bila i prilika da, kako je rekao, na primjeren način zahvali predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu.

- To nam osigurava, kao političkom narodu u Bosni i Hercegovini, da se borimo i izgrađujemo svoju ravnopravnost kao konstitutivan narod koji može osigurati legitimno predstavljanje svog konstitutivnog naroda na razini cijele Bosne i Hercegovine, istaknuo je Čović.

Dodao je da ima puno projekata na kojima zajedno rade već tri-četiri godine i koji su u najvećoj mjeri realizirani, a imaju, kazao je, i puno planova ispred sebe o kojima su danas razmijenili mišljenja s hrvatskim ministrima i predsjednikom Vlade.

Andrej Plenković također je rekao da mu je drago zbog još jednog redovitog dijaloga dvije Hrvatske demokratske zajednice o važnim pitanjima za odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za položaj Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda i za sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima tijekom predsjedanja Vijećem EU, a odnose se na temu proširenja, na odnose sa zemljama jugoistoka Europe koji su se u posljednja dva mjeseca intenzivirali kao nikada prije.

Želimo da se nastave prometni i gospodarski projekti te aktivnosti Ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji niz godina podržava projekte u kulturu i prosvjeti i sve što je važno za identitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Plenković. Istaknuo je da su u mandatu ove Vlade otvorena dva dodatna konzulata u Livnu i Vitezu, uspostavljena je direktna zračna linija između Zagreba i Mostara, dva predstavništva HGK i dva dopisništva HRT-a. Intenzivna robna razmjena, izgradnja mostova Svilaj i Stara Gradiška - to su prioriteti, istaknuo je.

- Na tom tragu politička suradnja dva HDZ-a temelj je kvalitetnog, partnerskog, iskrenog donosa koji pridonosi rješavanju svih otvorenih pitanja, zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!