16:09 / 11.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Plenković: Moguće je da me dio stranke preko Istanbulske konvencije želi destabilizirati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je kako bi se moglo zaključiti da ga dio stranke želi destabilizirati koristeći se nezadovoljstvima u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je kako bi se moglo zaključiti da ga dio stranke želi destabilizirati koristeći se nezadovoljstvima u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Premijer je, u izjavi po završetku saborskog prijepodneva, kazao da u HDZ-u neće biti sankcija za one koji budu glasovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.
Zar moram tisuću puta reći da nije glasanje u Saboru nešto što zahtijeva sankcije. To smo rekli i na stranačkim tijelima. HDZ je demokratska stranka, vodi raspravu, a ovo je nešto što ni iskusniji zastupnici ne pamte koliko smo otvorili kanale komunikacije i saslušali sve kolegice i kolege. Međutim, neki očito imaju malo čvršće stavove. Neki su pod pritiskom, a neki imaju etičke dvojbe, nema tu velike filozofije, rekao je Plenković.

Što se tiče političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera, koji je također među onima koji su najavili glasovanje protiv, na pitanje može li ostati na toj dužnosti, Plenković je kazao da ova epizoda nije relevantna za tu temu, te da su dugi niz godina kolege i zajedno radili i kao zastupnici i u Vladi. Po meni, nije nikada trebao ni izlaziti iz Vlade, jer je neobično da izlaziš iz Vlade, a onda očekuješ da budeš u punom mandatu agilni, aktivni politički tajnik na tragu usvojene i dogovorene politike, poručio je.

Na pitanje hoće li ići na smjenjivanje Stiera, neodređeno je kazao: O tom, potom.

Glede sukladnosti Konvencije s Ustavom, njezine biti i straha od eventualnog uvođenja rodne ideologije nema u smislu pravne obveze niti promjena u obrazovnom sustavu niti ustavne redefinicije braka. Sve ono što igra na strahove i bojazni ljudi adresirali smo na vrlo precizan i kvalitetan način, bilo je nekoliko relevantnih očitovanja o naravi interpretativne izjave, pravnom učinku i sadržaju. Iz moga kuta gledanja napravili smo sve što je trebalo da onomu koga je strah kažemo da ga ne treba biti strah
, poručio je Plenković.

Ne brine ga odlazak hrastovca Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije i sve tanja parlamentarna većina. Kolega Zekanović je dobio veliko povjerenje, 7. mjesto u 9. izbornoj jedinici, što na listi HDZ-a znači siguran ulazak u Sabor. Dobio je mjesto koje nije bilo rizično i siguran sam da su on i njegova stranka generalno dali određeni doprinos, ali u posljednjih mjesec i pol dana umjesto da su razgovarali i pokušali malo razmijeniti stavove s HDZ-om, išli su predaleko. Mene ovo ništa nije iznenadilo, to je politički odabir jedne male stranke koja koristi jednu do dvije teme kojima se bavi ne bi li bila malo vidljiva, zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!