12:44 / 16.08.2019.

Autor: HRT

Plenković na Hvaru o investicijama i demografiji

-

-

Foto: - / -

Drugi je dan posjeta premijera Andreja Plenkovića otoku Hvaru. Sudjelovao je na svečanoj sjednici Staroga Grada, a prije toga sastao se s gradonačelnikom Antoniom Škarpom.
Drugi je dan posjeta premijera Andreja Plenkovića otoku Hvaru. Sudjelovao je na svečanoj sjednici Staroga Grada, a prije toga sastao se s gradonačelnikom Antoniom Škarpom. 

Premijer Andrej Plenković u petak je podržao demografske mjere koje se provode u Starom Gradu na Hvaru, ističući kako prema hrvatskim otocima u praksi treba provoditi načelo kršćanske solidarnosti, kao što je to činio sveti Rok, zaštitnik tog grada na otoku Hvaru.

- Vodeći se idealom svetog Roka rođenog u Montpellieru, koji je bio zaštitnik od kuge i kolere, čovjek koji je pokazao što to u praksi znači kršćanska solidarnost jer je uvijek pomogao onima koji su ugroženi, siromašnima i bolesnima, smatram da upravo na otoku to kršćansko načelo solidarnosti moramo stalno imati na umu i provoditi ga u praksi, rekao je Plenković.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Starog Grada i blagdana svetog Roka podržao je demografske mjere koje provode lokalne vlasti.

- Podupiremo mjere koje se odnose na demografsku revitalizaciju, gdje se u Starom Gradu za prvo dijete izdvaja 5.000, za drugo 10.000,  a za treće čak 70.000 kuna. Znači, da vodimo računa o tome što lokalna zajednica komplementarno ima dodati svim mjerama koje poduzimamo na nacionalnoj razini, kazao je premijer.

Očekuje da će investicije u hotelsku tvrtku Hoteli Helios omogućiti kvalitetniji smještaj u hotelima u tom gradu, koji će tako postati jača i privlačnija turistička destinacija, a smatra da će i nautički turizam podići kvalitetu i povećati i prihode.

Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa rekao je kako je za taj grad od iznimne važnosti rješavanje problem gospodarenja otpadom, ustvrdivši da proces adaptacije postojećih deponija neće biti jednostavan.

Pohvalio se kako je lani grad imao rekordni godišnji proračun od 31 milijun kuna, u usporedbi s ranijim proračunima koji su se u prosjeku kretali između 17 i 20 milijuna kuna. Napomenuo je i kako je Stari Grad  uvršten u popis deset hrvatskih gradova koji najuspješnije koriste sredstva iz fondova Europske unije.

- Ovo je grad s velikom poviješću, 24 stoljeća su iza nas, stoljeća rada, kulture, identiteta, vjere i svega onoga što su naši brojni preci s Hvara utkali da se svi mi koji vučemo korijene s Hvara njima možemo ponositi, rekao je Plenković. 

Sustavni dijalog sa županima, udrugom gradova i udrugom općina pridonio je boljem razumijevanju onoga što je važno na lokalnoj razini, ali i određivanju prioriteta, dodao je među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!