10:54 / 12.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Plenković: Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanredno

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je obrazlažući stav Vlade u vezi sa zahtjevom opozicije o opozivu ministrice Martine Dalić kazao je da je već ranije govorio o tome da je Most u ovu priču ušao u nastojanju da Agrokor poveže sa HDZ-om.
Premijer Andrej Plenković je obrazlažući stav Vlade u vezi sa zahtjevom opozicije o opozivu ministrice Martine Dalić kazao je da je već ranije govorio o tome da je Most u ovu priču ušao u nastojanju da Agrokor poveže sa HDZ-om.    

Osnovni okvir bio je povezati HDZ s Agrokorom i Ivicom Todorićem. Ta je taktika jasna. No ova Vlada i HDZ ne mogu se povezati s Agrokorom, rekao je Plenković. Kazao je i kako želi podsjetiti da je tako SDP lani gorljivo tvrdio da mi štitimo Ivicu Todorića, da bi kako je vrijeme odmicalo praktički se pretvarali u glasnogovornike i doslovno kopiranje njegovih blogova.

Ovo je već peta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja u godinu i pol dana. Svi ti prijedlozi su vam propali. Propast će vam i ovaj. To se vidjelo jučer na aktualnom prijepodnevu kada ne možete od zluradosti reći bilo što dobro, onda pokušavate u nečemu što je dobro naći razloge da krivite Vladu ili kreirate opću atmosferu pesimizma, negativizma, nihilizma, antisistemskog djelovanja kao što to sustavno čine pojedini zastupnici, dodao je. 

Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanrednim mjerama, kazao je premijer Plenković i obratio se predstavnicima Mosta kojima je poručio da su sudjelovali u zakonu o Agrokoru te da su znali tko će biti izvanredni povjerenik. Dapače, podržali ste ga. Mi smo sada u situaciji da je izvanredna uprava produljena još tri mjeseca. Sve što smo učinili u proteklih godinu dana spriječilo je lančanu reakciju kolapsa hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog sustava, opskrbe u turističkoj sezoni, sačuvano je 56.000 radnih mjesta, spriječili smo paralelnih 70-ak stečajeva, dodaje. 

Osvrnuo se i na pitanje savjetnika za restrukturiranje, ponovivši kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija, da je odabrana kompanija koja se bavi ovakvim restrukturiranjem. Ako je u tom procesu bilo određenih nedorečenosti, one su riješene kad je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku, izjavio je Plenković, naglašavajući kako je proces restrukturiranja, postizanja nagodbe ključni element o kojem je Vlada vodila računa.

S obzriom na okolnosti, mislim da smo napravili sve što smo mogli u dobroj vjeri i da je tu zajamčena i budućnost Agorkora, hrvatske ekonomije i dobavljača, a ono što nije dobro popravljat ćemo zajedno, u hodu, i kroz odluke Sabora, izjavio je između ostalog.

Potom se obratila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja se ukratko osvrnula na ono što je govorio premijer i dodala da je jučer jučer održan sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica kako bi im se predstavio nacrt ovog načelnog sporazuma. Tim povodom sam od predstavnika Nezavisnog sindikata proizvodnje hrane i pića podružnice Belje dobila majicu kao znak pozornosti i pažnje radnika Belja za očuvanje radnih mjesta u sustavu Agrokor. Hvala im na tome, kazala je Dalić.

Na raspravu se prijavilo 10 klubova zastupnika i 17 zastupnika pojedinačno. Glasovanje će se održati u petak u podne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!