Plenković na godišnjici HDZ-a u Sisku: Županija povoljna za ulaganja

13.03.2023.

23:43

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković rekao je u Sisku na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije da je za tu županiju znatno povećana kvota regionalnih potpora, što je poruka ulagačima kako će tu biti najbolji uvjeti ulaganja.

- Sada smo se opredijelili na ubrzanje procesa obnove, da se izgradi autocesta A11 do Siska, da se ide u ekonomsku i socijalnu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Cesta će biti gotova do idućih parlamentarnih izbora, pa će tako ova županija biti integrirana s glavnim gradom. Za ovu smo županiju povećali kvotu regionalnih potpora znatno veću nego u drugim dijelovima Hrvatske, što je poruka ulagačima kako će ovdje biti najbolji uvjeti ulaganja", istaknuo je Plenković. 

Nakon što je zahvalio članstvu HDZ-a za sve što čine za stranku i Hrvatsku, napomenuo je kako je stranka uspješno odgovorila na mnoge izazove te da je jača nego ikada.

- HDZ je obnovio mandat i dobio povjerenje građana, uz uvjerljivu pobjedu i ovdje u VI. izbornoj jedinici. Suočili smo se s posljedicama korona-krize, potresa, brojnim krizama, inflatornim pritiscima i svim mogućim izazovima, što je zahtijevalo krizno upravljanje svakoga dana, rekao je Plenković. Dodao je kako je ta generacija političara dokazala kako ima snage, volje, znanja i kvalitetnih ljudi koji mogu riješiti probleme na korist hrvatskoga naroda i dobrobit cijeloga društva.

1,7 milijardi eura za prevladavanje kriznog stanja


Nakon što je spomenuo ostvarenja stranke na razini države, spomenuo je i danas predstavljeni četvrti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, težak 1,7 milijardi eura, za prevladavanje kriznog stanja.

Kako je rekao, osigurana je energetska neovisnost uz daljnje subvencioniranje cijene naftnih derivata, kako bi benzin, dizel i plavi dizel bili jeftiniji za 30-ak centi nego što bi bili bez Vladinih mjera, smanjenje stope PDV-a na plin sa 25 na 13, a potom na 5 posto.

Tako će se, istaknuo je Plenković, učiniti iskorak u potpori onima kojima je pomoć najpotrebnija, odnosno socijalno najugroženijima, nezaposlenima, koji primaju socijalnu pomoć i drugima. Spomenuo je i rast dječjeg doplatka te istaknuo kako će potporu dobiti oko 130.000 obitelji i 230.000 djece.

Na skupu u povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije još su govorili zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Vlade RH, ministar Tomo Medved, međunarodni tajnik, ujedno potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović, te ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić.

Na dane osnivanja stranke na području županije, podsjetio je jedan od njenih utemeljitelja Ivan Bobetko, a o djelovanju HDZ-a na području Siska i Sisačko-moslavačke županije te rezultatima HDZ-a u ostvarivanju projekata obnove, govorili su predsjednici gradske i županijske organizacije, Tomislav Kralj i župan Ivan Celjak. Svečanosti su još bili nazočni potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, politički tajnik stranke i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnici Željka Josić i Domagoj Orlić, te brojni stranački dužnosnici županije te gradova i općina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!