19:05 / 17.06.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Plenković na obljetnici osnutka HDZ-a prozvao Bernardića i Škoru

-

-

Foto: - / -

Poručio kako birači od centra prema desno razumiju koja je njihova misija i uloga. Ako su već pomogli Milanoviću, očito da sad žele pomoći Bernardiću, rekao je Plenković.
Na zagrebačkom Jarunu HDZ obilježava 31. obljetnicu osnutka. Na tom se mjestu održala Osnivačka skupština stranke na kojoj je za predsjednika izabran dr. Franjo Tuđman.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stigao je u pratnji ministara, stranačkih kolega i predstavnika Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman". Položio je vijenac kod spomen ploče Franji Tuđmanu. Održava se i utakmica između HDZ-a i zvijezda. Ovo je svojevrstan uvod u službenu kampanju koja kreće sutra.

Plenković je rekao da traže potporu građana za drugi mandat, kako su građani njihovi najvažniji saveznici i kako je Hrvatskoj potreban kvalitetan program kakav nudi HDZ. Još jednom je prozvao predsjednika SDP-a Davora Bernardića zbog izbjegavanja sučeljavanja na HRT-u, a osvrnuo se i na poruke Domovinskog pokreta da je pridonio rehabilitaciji SDP-a.

- Što se tiče uloge gospodina Škore i Domovinskog pokreta, posebno gospodina Hasanbegovića, koji po meni nikad nije ni trebao biti u HDZ-u jer on sa svojim svjetonazorom nema nikakve veze s HDZ-om. Nismo ga čuli nikada da je rekao riječ primjerice o položaju Hrvata u BiH. Rijetko ćete iz njegovih usta ili iza njegovih leđa ili čuti nešto ili vidjeti što je povezano s predsjednikom Tuđmanom. Prema tome on za nas nije bitan niti je predmet našeg interesa. A gospodin Škoro se pokazao u predsjedničkim izborima kao saveznik Zorana Milanovića. Ako netko u drugom krugu izbora u stanju napisati, ne uživo nego nekom orkestriranom videoporukom, da treba između jedan i dva izabrati tri onda to nešto govori o tome koji su njegovi ciljevi i za što se on zalagao, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Poručio kako birači od centra prema desno razumiju koja je njihova misija i uloga.

- Ako su već pomogli Milanoviću, očito da sad žele pomoći Bernardiću, zaključio je odgovarajući na pitanja novinara.

U povodu obljetnice HDZ-a, istaknuo je kako su ovo dani kad se prisjećamo osnivanja najsnažnije političke stranke u suvremenoj Hrvatskoj, te djela prvog predsjednika RH i HDZ-a Franje Tuđmana, koji je u presudnim vremenima prepoznao trenutak i poveo hrvatski narod prema samostalnosti, oslobođenju okupiranih teritorija i međunarodnom priznanju.

Tuđman je praktički svojim aktivnostima 1990-tih godina zacrtao put razvoja Hrvatske kao slobodne zemlje u kojoj su transformirali gospodarski sustav, uredili pravni sustav i ostvarili strateške ciljeve članstva u EU i NATO-u, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako HDZ danas, 31 godinu kasnije, ima zadaću i prigodu dalje unaprjeđivati društvo, osnaživati hrvatsku ekonomiju, jačati institucije koje su se pokazale otpornim i žilavim u vremenu pandemije, te dodatno osnaživati hrvatski suverenizam, koristeći sve prednosti kvalitetnog i utjecajnog položaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!