08:58 / 04.12.2018.

Autor: HRT

Plenković na SEI-ju komentirao rusku akciju u Kerčkom tjesnacu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poslovni forum o važnosti inovacija za ekonomski rast i razvitak gospodarstva organizirala je Hrvatska gospodarska komora.
Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je na otvaranju summita SEI-ja nedavnu rusku akciju u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljena tri ukrajinska broda s mornarima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju međunarodnog prava.

"Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine", istaknuo je.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan dan zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora. Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu. 

Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 država. Plenković je istaknuo "da Hrvatska nije država koja se odlučila za dizanje fizičkih barijera na granici. Umjesto toga zaposlili smo 6500 graničnih policajaca koji čuvaju tu granicu pripremajući se za ulazak u šengenski sustav." Dodao je da je ključna suradnja s članicama EU-a i Frontexa. "Vjerujem da upravo takav pristup može donijeti rezultata", dodao je.

Premijer Plenković istaknuo je i značaj SEI-ja za prenošenje iskustava onim članicama koje još nisu u EU-u i NATO-u. "Kao najmlađa članica ponudit ćemo nesebično sva naša iskustva i znanja te političku potporu", rekao je.

U Zagreb je jučer stiglo petero dužnosnika na summit SEI-ja. Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica rumunjske vlade Vasilia Victoria Dancila otišli su prije završetka sastanka na vrhu. Iako najavljen, na summit nije došao bugarski premijer Bojko Borisov.

Na marginama summita premijer Andrej Plenković održao je niz bilateralnih susreta.

Premijer se jutros, već u 8 sati u Banskim dvorima sastao s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Sumom Chakrabartijem. Razgovarali su o suradnji te daljnjim ulaganjima EBRD-a u privatni sektor i infrastrukturu u Hrvatskoj, kao i realizaciji projekata u sklopu Srednjoeuropske inicijative.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!