07:15 / 21.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

Plenković na sjednici Vlade o presudi Karadžiću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim se dvorima od 8 sati održava 148. sjednica Vlade.
Premijer Andrej Plenković ponovno je najavio strože mjere za sprečavanje nasilja u obitelji, otvaranje sigurnih kuća za žrtve obiteljskog nasilja u svim županijama te izmjene zakona kojima će se strože kažnjavati nasilnici. Komentirao je i presudu Radovanu Karadžiću, kao i Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Na početku sjednice premijer se osvrnuo na presudu bivšem ratnom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT)  u srijedu je potvrdilo najvažnije elemente prvostupanjske presude Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH, no ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo u kaznu doživornog zatvora prvostupanjsku presudu kojom mu je bila izrečena kazna od 40 godina zatvora.

- Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici u kojoj je ubijeno više od 7 tisuća muškaraca i dječaka Bošnjaka i opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima, rekao je Andrej Plenković.

- Također smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti.

Plenković je kazao kako žali što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH te zbog toga što nije povezalo zločine u BiH s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem.


Plenković najavio strože mjere za sprečavanja nasilja u obitelji

Komentirao je susret s predstavnicima inicijative #Spasime.

- Pozdravljamo tu inicijativu, zajednički smo dogovorili ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiti i prevenciju nasilja, strože kažnjavanje počinitelja, bolju podršku žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na tu temu. Bit će ustrojen i telefon za žrtve nasilja. Sve žrtve će se moći javljati i policiji, pa će oni poduzimati mjere u ovakvim kriznim situacijama.

Najavio je da u petak u javno savjetovanje ide protokol o postupanju u slučajevima nasilja, a to je dokument koji jasno definira sve operativne postupke brojnih resora uključenih u tu temu.

Ponovio je da će u županijama gdje ih nema biti organizirane sigurne kuće za zaštitu žrtava nasilja.

Plenković od ministara očekuje da se maksimalno uključe u provedbu Istanbulske konvencije te da cijelo društvo zajednički napravi znatne iskorake u rješavanju problema nasilja u obitelji, koji je u mnogo većoj mjeri prisutan nego što to pokazuju službene statistike.

Svjetski je dan osoba s Downovim sindromom.

- Mi s udrugama obitelji osoba s Downovim sindromom kontinuirano surađujemo te nastojimo unaprijediti sve oko uključivanja u obrazovni sustav i eventualno mogućeg uključivanja i na tržište rada. Država mora voditi računa o onima koji imaju jedan kromosom ekstra, kaže Plenković.

Vodili su se i brojni razgovori o brodogradilištima.

- Sve se opcije razmatraju. Razgovaramo s novo odabranim strateškim partnerom, Upravom te ministarstvima. Nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo kakve odluke koja se u dogledno vrijeme mora donijeti. Odlučili smo obaviti dodatne konzultacije koje podrazumijevaju i razgovor s Europskom komisijom, što se može u ovom trenutku učiniti. Moramo voditi računa o toj grani gospodarstva te o ukupnim efektima na našu politiku fiskalne konsolidacije i reperkusije na zaposlenike i radnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!