07:09 / 28.02.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Plenković na Vladi: Najbitnije da rastemo na zdravim temeljima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim se dvorima od 9.30 održava još jedna sjednica Vlade.
Na početku sjednice Vlade premijer Plenković osvrnuo se na aktualne događaje.

Najprije je premijer Andrej Plenković komentirao izlazak iz prekomjernog proračunskog manjka.

- Izrazito je važno da javnost i akteri u gospodarstvu budu svjesni koliko je nakon izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, koji smo ostvarili 2017. jučerašnja ocjena EK da RH više nije u prekomjernim makroekonomskim neravnotežama važan pozitivan signal.

Dodaje da je to izniman uspjeh te kako to pokazuje da RH ima stabilno gospodarstvo.

- Šaljemo signal ulagačima za povjerenje, jer je u trokutu fiskalna konsolidacija, strukturna reforma i ulaganje za daljnji rast posebno bitan element ulaganja, a i rast proizvodnje, izvoza i konkurentnost hrvatskih proizvoda. Mi smo danas u makroekonomskim neravnotežama s državama članicama poput Njemačke, Francuske, Irske, Švedske... Želimo da ovo ohrabrenje bude prepoznato od strane agencija za kreditni rejting. Ovakva ocjena pomaže našim nastojanjima da se kvalitetno pripremamo za uvođenje eura.

Premijer se osvrnuo i na pitanje rasta industrijske proizvodnje, u svrhu rasta BDP-a, a o čemu je na HRT-u govorio i ministar financija Zdravko Marić.

- Jedna od najvažnijih zadaća pred nama je industrijska proizvodnja, balansiranje omjera uvoza i izvoza. Došlo je do usporavanja velikih gospodarstava na razini EU-a, i ako se pogledaju komparativni podaci, onda Hrvatska stoji jako dobro. Većina starih gospodarstava EU-a primjećuje trend usporavanja. Nama je najbitnije da rastemo na zdravim temeljima, sa smanjvanjem javnog duga, deficita, vrlo jasnim smjerom u svim aspektima naše ekonomske politike, kaže Plenković.

Naglasio je važnost nastavka svih strukturnih reformi i da se ostvaruje progres u poreznoj, mirovinskoj, obrazovnoj reformi, reformi pravosuđa, državne uprave, poslovnog ozračja.
Nastavak programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, osigurano 21 milijun kuna

Programom preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, od listopada 2016. do kraja prošle godine pregledano ih je gotovo 40 000, a s programom će se nastaviti i ove godine, odlučila je Vlada u četvrtak, a za to je u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja osiguran 21 milijun kuna.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o osnivanju Međuresornog povjerenstva za zaštitu djece bez pratnje radi unaprjeđenja međuresorne suradnje tijela državne uprave i drugih dionika uključenih u zaštitu djece bez pratnje te imenovale njegove članove.

Članovi povjerenstva su predstavnici nadležnih ministarstava (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva, MUP, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te organizacija uključenih u zaštitu prava djece (UNHCR, UNICEF, Hrvatski Crveni križ).

Prihvaćen je i novi protokol o integraciji/reintegraciji žrtava trgovanja ljudima radi osiguranja djelotvornog način integracije/ reintegracije žrtava trgovanja ljudima u društvo te određivanja obveza i načina postupanja nadležnih tijela i organizacija, nositelja aktivnosti prilikom procesa integracije odnosno reintegracije žrtava, kao i prava žrtava.

Važeći Protokol na snazi je od 1. siječnja 2012. te se, s obzirom na protek vremena i potrebu za usklađivanjem s važećim zakonodavstvom, kao i obveza koje za Hrvatsku proizlaze iz potpisivanja međunarodnih i europskih dokumenata na ovom području, te mjere 2. iz Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2018. do 2021. godine, pristupilo izradi novog Protokola.

Vlada je danas na sjednici prihvatila i nacrt javnog poziva za predlaganje kandidata za jednog člana Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) iz reda stručnjaka za medije, zbog isteka mandata sadašnjem članu Upravnog vijeća, a Ministarstvo kulture zadužila je za objavu poziva i prikupljanje prijava kandidata.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila 12 prijedloga izmjena zakona iz resora Ministarstva poljoprivrede kojima se regulira objedinjavanje inspekcijskih poslova u Državni inspektorat koji bi s radom trebao početi 1. travnja.

Plenković je na sjednici govorio i o summitu Arapske lige i EU-a, naglasivši važnost suradnje u sprečavanju nezakonitih migrantskih kretanja. Zahvalio je hrvatskoj policiji koja štiti naše granice, a prisutna je i na granici Grčke i Sjeverne Makedonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!