08:53 / 20.12.2018.

Autor: M.M./S.M./HRT/Hina

Plenković na Vladi o slučajevima u Metkoviću i Zadru

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu je, između ostalog, prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.
Na početku sjednice Vlade usvojen je dnevni red, a potom se premijer Andrej Plenković referirao na tragediju u Metkoviću, odnosno preminulog devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića.

- Izražavamo sućut njegovim roditeljima i žalimo što se dogodila ta tragedija. Očekujemo očitovanja zdravstvenih ustanova i konačni inspekcijski nalaz, inspekcije koja je provela nadzor u Metkoviću i Splitu kako bi se točno utvrdilo što su bili razlozi ove tragedije, kazao je Plenković. 

- Drugi slučaj koji je opravdano zgrozio Hrvatsku je slučaj strašnog nasilja u Zadru prije nekoliko mjeseci. Unatoč tome što je jasno o kakvom se teškom kaznenom djelu radi, došlo je do zlorabljenja procesnih mogućnosti u tom procesu, učestalim zahtjevima za izuzeće sudaca. A tu je i činjenica da je protekao rok maksimalnom trajanju pritvora što je izazvalo i ogorčenje javnosti i zabrinutost da se tako nešto događa. Stoga smo razgovaralo, ministar Bošnjaković i ja, da vidimo kako ovakve slučajeve izbjeći i poboljšati naše kazneno procesno zakonodavstvo i učiniti rad svih tijela učinkovitijim u ovakvim slučajevima.

Plenković se osvrnuo na jučerašnju sjednicu za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu te govorio o realizaciji projekata na tom području.

- Vidljivo je da će projekt Slavonija, kojega smo obećali i u predizbornoj kampanji, ostvariti onaj ključni politički cilj, a to je smanjivanje nejednakosti u razvoju u pojedinim dijelovima Hrvatske, a posebno u nizu slavonskih županija. 

- Održana je i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj smo raspravili odnose sa susjednim državama, a i pitanje migracija. Raspravili smo i o ključnim dokumentima koji su plan rada sigurnosno-obavještajnih službi RH, a i sve ostale relevantne sigurnosne teme. 

Premijer je spomenuo da je bitna točka dnevnog reda prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. 
- Napravili smo procjene koliki je potreban broj radnih dozvola za strance, onih koji nisu iz država članica EU-a. Donijet ćemo danas odluku o novih 50.000 radnih dozvola, jer je to rađeno na temelju procjena gospodarskih subjekata koji smatraju da im toliki broj treba kako bi se mogli pripremiti za sezonu, bilo građevinsku, bilo turističku. To ne znači da oni koji su trenutačno u Hrvatskoj nezaposleni, a njih je više od 144.000, nemaju svoju šansu na tržištu rada.

Uoči Božića, važno je reći da su jučer isplaćene božićnice svim službenicima državnih i javnih službi, dodaje Plenković.

Za podmirenje dugova prema dobavljačima, "državnim" bolnicama 244,2 milijuna kuna

U nastavku sjednice Vlade odlučeno je da će se dodijeliti 244,2 mil. kn bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Sredstva se doznačuju KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KB Dubrava Zagreb, KB "Merkur", Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Klinici za dječje bolesti Zagreb, KBC-u Rijeka, Klinici za ortopediju Lovran, KBC Split i KBC-u Osijek. Cilj je zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država.

Iduće godine 65.100 radnih dozvola stranima radnicima

Najveći broj dozvola iz Vladine odluke o godišnjoj kvoti dozvola za zapošljavanje stranaca za iduću kalendarsku godinu odnosi se na djelatnosti graditeljstva, turizma i ugostiteljstva te prometa zbog najizraženijeg nedostatka radne snage u tim djelatnostima. Od 50.100 dozvola za boravak i rad njih 41.810 je za novo zapošljavanje, 6.540 je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi i šumarstvu (do 6 mjeseci), 250 dozvola je u okviru premještanja unutar društva, a 1.500 dozvola je za provedbu strateških investicijskih projekata za koje u ovom trenutku nisu poznata zanimanja potrebna za njihovu provedbu. Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić istaknuo je kako se tom odlukom povećavaju kvote za zapošljavanje stranih radnika za 20.331 dozvolu više u odnosu na ovu godinu, od kojih je gotovo 13.000 za sektor turizma i građevine.

Prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji

U saborsku je proceduru Vlada uputila prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji kojim se želi redefinirati značaj i uloga Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustava polaganja završnog ispita.

Registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je Vlada u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, usklađujući taj zakon s novim EU propisima. Obrazlažući na Vladi prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su dva najvažnija pitanja koji se uređuju ovim prijedlogom zakona, prvo da se u hrvatsko zakonodavstvo uvode nove definicije i obveznici - definicije virtualnih valuta, virtualne imovine i pružatelja skrbničke usluge novčanika - i drugo rješava pitanje registra stvarnih vlasnika.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!