11:29 / 15.03.2019.

Autor: Hina/HRT

Plenković: Nadam se da će se naći rješenje za komemoraciju na Bleiburgu

-

-

Foto: - / -

Premijerov je to osvrt na odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju.
Vlada je osudila napise austrijskh medija koji tvrde da je komemoracija na Bleiburgu "fašistička zabava" i "najveće okupljanje neonacista u Europi''. Smatraju da je povezivanje Hrvatske s oživljavanjem fašističkih misli  gruba uvreda. Na odluku austrijskih biskupa o zabrani mise na Bleiburgu u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo se premijer Andrej Plenković.

Rekao je da Bleiburg za Hrvatsku predstavlja jedan od simbola najtežih povreda ljudskih prava i patnji hrvatskog naroda u 20. stoljeću te je izrazio nadu da će u dijalogu između hrvatske i austrijske biskupske konferencije biti pronađeno rješenje za primjereno komemoriranje i molitve za žrtvu.- Glavni cilj obilježavanja bleiburške tragedije mora biti komemoracija žrtvama, iskazivanje pijeteta prema svima koji su tamo ubijeni bez suda i presuda i zbog toga se nadam da će u dijalogu između hrvatske i austrijske biskupske konferencije biti pronađeno rješenje za primjereno komemoriranje i molitve za žrtvu", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijerov je to osvrt na odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju.

Poručio je da Vlada vrlo jasno osuđuje negiranje te velike tragedije hrvatskog naroda, no isto tako i pokušaj politiziranja komemoracije ili relativiziranje zločinačkog karaktera ustaškog režima.

- Tu nemamo apsolutno nikakvih dilema. Vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava tijekom 20. stoljeća. Spremni smo uložiti napore preko ministarstva i našeg veleposlanstva i austrijske javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne uključujući se u njihove relacije, da se na konstruktivan način iznađu odgovarajuća rješenja", istaknuo je premijer.

Premijer se u svom uvodnom govoru dotaknuto i drugih tema:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!