14:10 / 08.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Plenković najavio mjere za pomoć blokiranima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Planira se da država otpiše dugove najugroženijim blokiranim građanima, poticanje privatnih vjerovnika da otpuste određena potraživanja te pojednostavnjenje provedbe stečaja za pojedine kategorije blokiranih građana.
Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade da će se u idućih nekoliko tjedana pripremiti mjere za pomoć više od 300.000 blokiranih građana.

U njima se planira da država otpiše dugove najugroženijim blokiranim građanima, poticanje privatnih vjerovnika da otpuste određena potraživanja te pojednostavnjenje provedbe stečaja za pojedine kategorije blokiranih građana.

U sljedećih nekoliko tjedana Vlada će s tim u vezi pripremiti zakonske promjene i uputiti ih u Sabor, rekao je Plenković, te ustvrdio kako je pitanje blokiranih građana i ovrha u političkom smislu jedno od najvažnijih u hrvatskoj javnosti.
Na tom tragu vodimo razgovore sa svim zainteresiranim akterima i skupinama.  Očekujem da u sljedećih nekoliko tjedana Vlada pripremi odgovarajuće zakonske promjene i uputi ih u Sabor kako bismo našli način da pomognemo onima koji su najugroženiji, poručio je premijer.

Plenković se osvrnuo i na reakcije na dokument Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koji je predstavljen članovima Vlade potkraj prošlog tjedna.

Najavio je da će sva mjerodavna ministarstva analizirati sadržaj i preporuke tog dokumenta, nakon čega će vidjeti što se konkretno može učiniti na edukaciji o toj temi i uspostavi civiliziranog dijaloga.

Plenković je izrazio uvjerenje da je osnivanje vijeća, koje je okupilo ljude različitih svjetonazora i ideološki suprotstavljenih stajališta, bio ispravan potez. Čvrsto sam uvjeren da je to bio odličan potez jer tu temu nikada u proteklih 28 godina hrvatske demokracije nismo dotaknuli na tako pluralan način, rekao je Plenković.

Pozvao je ministre da analiziraju preporuke pa i pojedinačna mišljenja članova vijeća. Sve koji raspravljaju o toj temi pozvao je da budu malo manje isključivi, a više tolerantni s bitnom dozom razumijevanja za žrtve i za one koji su u proteklim desetljećima patili pod ovim ili onim totalitarnim sustavom, a posebice da imaju na umu cijelu međunarodnu dimenziju ove teme i kako joj Hrvatska pristupa u ovom trenutku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!