14:09 / 11.11.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Plenković najavio "poduzimanje mjera" vezano uz tzv. aferu WhatsAPP

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jandroković je uoči sastanka izjavio kako je a njegov osobni stav da onima koji su slali poruke mržnje nema mjesta u HDZ-u.
Sastalo se Predsjedništvo HDZ-a. Osim predstojećih predsjedničkih izbora tema je bila i tzv. afera WhatsApp. Naime, u medijima su objavljene poruke s grupe na Whatsappu povezane s HDZ-om, u kojima se širi govor mržnje i kritizira politika vrha stranke. Iz stranke su najavili sankcije.

- HDZ-ovci se osvrnuli na tzv. aferu WhatsApp
- Kolinda Grabar-Kitarović predstavila program

Nakon sjednice pred novinarima se pojavio predsjednik stranke Andrej Plenković.

- Nakon predstavljanja programa Kolinde Grabar-Kitarović, smisao sastanka je bio kako bi dogovorili daljnje aktivnosti, hodogram kampanje. Program koji je predsjednica predstavila je izuzetno kvalitetan, sadržajan. Samo predstavljanje bilo je jako dobro. Očekujemo punu mobilizaciju u stranci te potporu većine hrvatskih birača. Po našem uvjerenju zaslužuje potporu za još jedan mandat.

Osvrnuo se i na tzv. aferu WhatsApp.

- U HDZ-u svaki član ima punu slobodu izražavanja, govora, kritika i zauzimanja stavova, ali nećemo tolerirati govor mržnje te neprimjerenu komunikaciju koje se odvijaju, koji su van svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke.

Hoće li biti sankcija?

- To je zadaća svih nadležnih županijskih i gradskih organizacija. Mislim da onakvih par primjera najgorih, da oni ne zavrjeđuju biti dio najjače hrvatske stranke. O izbacivanju će odlučivati časni sudovi, bitno je da takvih praksi u HDZ-u ne bude. Meni je žao da ranije nisam znao za takve komunikacije. Sada kada znamo, oni koji su nadležni će poduzimati mjere.

Komentirao je i kritike Davora Ive Stiera.

- Uvjeren sam da kolega Stier kao humanist i kršćanin sigurno ne podržava izjave koje ne bi odobrio niti Ivan Pavao II., na kojega se on pozvao u svojem komentaru. Tu moramo jasno staviti sa strane staviti nečije ambicije za eventualno unutarstranačku kampanju i korištenje nekakvih situacija koje se događaju i činjenica te odgovornog ponašanja stranke sukladno Statutu i etičkom kodeksu.

Plenković dodaje da ne očekuje nikakve sabotaže tijekom predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. A ako netko podržava Miroslava Škoru, Plenković kaže:

- Onaj tko je član HDZ-a treba dati podršku kandidatkinju ove stranke, a onaj tko želi ići negdje drugdje, otvorena su mu vrata.

Jandroković: Poziv na nasilje i mržnju

- Naglašavam, ovdje se ne radi ni o kakvom uskraćivanju slobode govora, ovdje se govori o pozivu na nasilje i mržnju. HDZ to sasvim sigurno neće tolerirati, izjavio je uoči sjednice predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković. Najavio je da će uputiti preporuke županijskim organizacijama HDZ-a da vide "koji su to ljudi koji su se služili takvim rječnikom", a njegov je osobni stav da takvima nema mjesta u HDZ-u.- Svi oni koji šire govor mržnje ... to nikad nije bilo svojstveno HDZ-u, tako da zaslužuje osudu", izjavio je politički tajnik HDZ-a Ante Sanader uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a. Istaknuo je da o mogućim sankcijama ne odlučuje on nego stranačka tijela, ponovivši da govor mržnje osuđuje, "kao i svaki normalni član naše stranke". Tvrdi i da nikada nije bilo govora o onemogućavanju komunikacije na društvenim mrežama, već se to potiče jer je to najbolji način komunikacije s članovima, ali i simpatizerima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!