Plenković najavio snižavanje PDV-a na toplinsku energiju na 5 posto

29.07.2022.

18:15

Autor: M.M./HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je prilikom posjeta tvornici BAT (British American Tobacco) pozdravio posljednja ulaganja u iznosu od više od 600 milijuna kuna u toj kompaniji, najavivši pritom da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

- Vladi je stalo do toga da se zadrže radna mjesta, kojih je sve više. Trenutno oko 1500 zaposlenih predstavlja dodatnu vrijednost kako za Istru tako i za ostala područja gdje djeluje ova kompanija u Hrvatskoj, istaknuo je premijer Plenković.

Stopa PDV-a za ogrjevno drvo i toplinsku energiju 5 posto

Najavio je kako je Vlada u sklopu zakonskog paketa koji se mijenja zbog uvođenja eura u Hrvatskoj odlučila u kontekstu izazova poput poskupljenja energenata i energetske krize napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja.

- Ministarstvo financija u dogovoru s ministarstvom gospodarstva pustit će u javno savjetovanje izmjene zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a koje sada na 13 posto, na stopu od pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica. Time dodatno rasterećujemo naše građane, država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i s rastom cijena energenata s kojima smo svi suočeni, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako vjeruje da će Hrvatski sabor kada se ponovno sastane vrlo brzo usvojiti ove izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Kako se danas čulo, BAT nastavlja s investicijama, povećanjem proizvodnje i izvoza te zapošljavanjem u Hrvatskoj, a kompanija sve više investira u postizanje ugljične neutralnosti tvornica u Kanfanaru i Virovitici.

Naime, nakon ukupne investicije od 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za glo Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, kao i 10 milijuna kuna investicije u logistički centar u Rijeci za nove kategorije proizvoda, BAT je u Pitomači otvorio i regionalni logistički distributivni centar. U tom će se centru zaprimati duhan iz čak 26 različitih zemalja i bit će središnja točka opskrbe BAT-ovih tvornica u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu.

Podsjetivši kako je zahvaljujući investicijama u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode u Kanfanaru već otvoreno 70 novih radnih mjesta, iz BAT-a najavljuju nova zapošljavanja zbog planiranog rasta proizvodnje, od koje se gotovo 80 posto izvozi.

Tako će BAT značajno investirati i u postizanje ugljične neutralnosti kompletnog poslovanja do 2030. godine, kako globalno tako i u Hrvatskoj, a samo u Kanfanaru će investicije u okolišne, društvene i upravljačke aktivnosti doseći 22 milijuna kuna.

Već danas tvornica u Kanfanaru 100 posto električne energije koristi iz obnovljivih izvora, a od 2019. godine priključena je na prirodni plin. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 50 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 50 posto od kiše i iz javne mreže.

- U Hrvatskoj imamo jedinstven lanac vrijednosti koji kontinuirano jačamo, od poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskim duhanima, preko tvornice u Kanfanaru pa do nacionalnog maloprodajnog lanca iNovine, dok iz našeg komercijalnog ureda u Zagrebu upravljamo regijom Adria koju čini osam zemalja" - izjavio je generalni direktor BAT Adria Zvonko Kolobara.

Dodavši kako s obzirom da se industrija nalazi usred velike transformacije, smatra kako jedino ulaganjem u nove kategorije i edukaciju ljudi, kao i ulaganjem u najviše standarde poslovanja, može se osigurati dugoročna održivost.

- Na putu prema ugljičnoj neutralnosti i jačanju uloge naših proizvoda s potencijalom smanjene štetnosti izuzetno nam je važna podrška svih dionika, posebno Vlade, poručio je Kolobara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!