08:50 / 17.12.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Plenković: Najmanje šest mjeseci da se cijepi najveći dio populacije

-

-

Foto: - / -

Nijedna mjera ne može uspjeti bez suradnje svakog od nas, rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade.
Nijedna mjera ne može uspjeti bez suradnje svakog od nas, rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade govoreći o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

➡️ Plenković: Svaki život koji nestane je jedan previše
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Plenković, kojemu je ovo prva sjednica uživo nakon izlaska iz samoizolacije, uvodno se osvrnuo na situaciju s koronavirusom rekavši da je jesensko-zimski val puno teži od prvog i diljem Europe.

- Ohrabruje što u zadnjih sedam dana imamo 6,5 posto manje zaraženih nego u prethodnih sedam dana, rekao je Plenković, zahvalivši liječnicima, sestrama, zdravstvenim djelatnicima - svima koji svakoga dana daju sve od sebe da spase svaki ljudski život, kao i radnicima u domovima za starije i nemoćne. Zahvalio je i najvećem broju građana koji razumiju opasnost od ovog virusa i odgovorno se ponašaju.

- Nijedna mjera ne može uspjeti bez suradnje svakog od nas, osobito u obiteljskom i privatnom krugu koji su u ovim hladnim danima glavna žarišta, rekao je premijer.

Dodao je da je važno držati se pet jednostavnih, ali bitnih pravila - držanje distance, nošenje maski, pranje ili dezinficiranje ruku, prozračivanje zatvorenih prostora s više osoba, te odgoda svih druženja i njihovo svođenje na minimum unatoč blagdanima.

- Pružiti ruku drugome s ovolikim brojem teško bolesnih i preminulih nije hrabro, nego neodgovorno, poručio je Plenković.

- Jasno je svima da, kad bi se svatko od nas svaki dan rukovao s deset osoba, onda bi jedna zaražena osoba u tri dana zarazila i do 1000 osoba. No, kad bi se svako dnevno rukovao s dvije osobe, jedna bi zaražena osoba u tri dana zarazila svega osam ljudi, rekao je također premijer.

Spočitnuo je da veliki brojevi koje imamo svaki dan pokazuju da se toga ne držimo ili nedovoljno.

- Kada bismo svi bili puno discipliniraniji u pridržavanju ovih jednostavnih pravila, zaraza bi se puno brže prestala širiti. Mogli bismo postupno popuštati brojne mjere, mogli bismo ponovno otvoriti ugostiteljske objekte i svi puno normalnije živjeti, dodao je.

To je, naglašava, još važnije danas, kada znamo da će nam trebati još najmanje šest mjeseci da se pribave sve doze cjepiva i cijepi najveći dio populacije.

Plenković je ustvrdio da smo u Hrvatskoj, u usporedbi s brojnim drugim europskim zemljama, u kojima je život potpuno stao već mjesec ili dva, to izbjegli, a unatoč ograničenja koja smo donijeli "i dalje imamo puno normalniji život od mnogih u Europi, koje unatoč svemu ostaju zatvorene za Božić i Novu godinu".

Poručio je da strategija koja bi se oslanjala samo na stroga ograničenja i zatvaranja nije nikakva strategija, ali da je, dok se ovih pet pravila ne budemo strogo pridržavali, nužno i formalnim ograničenjima obuzdati širenje epidemije. Trenutno su u pripremi nove mjere koje će Stožer sutra objaviti, naveo je Plenković, dodavši da treba dodatno smanjiti mobilnost i svesti druženja na minimum kako bismo u siječanj ušli s boljom situacijom.


Plenković je naveo da su naručili 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača. Prve doze očekuju u siječnju, nakon što ga odobri Europska agencije za lijekove. Vlada će sljedeći tjedan usvojiti plan cijepljenja koji priprema HZJZ u suradnji s Ministarstvom zdravstva. Naglasio je da će cijepljenje biti besplatno i na dobrovoljnoj bazi, ali da će biti učinkovito samo ako se bude cijepio dovoljan broj ljudi, zbog čega će biti provedena kampanja informiranja javnosti. Uvažavajući osobne slobode, dodao je, moramo isto tako biti svjesni da smo svi članovi iste zajednice i da prema drugima svi imamo određenu odgovornost.

- Uspjeh je moguć samo zajedničkim naporom, poručio je Plenković.

- Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić. Odgovornost pokažimo osobnim primjerom, zaključio je.

Beroš: Nema mjesta opuštanju

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u usporedbi s tjednom ranije bilježimo blagi pad novozaraženih, ali da nema mjesta opuštanju.

- Bilježimo daljnja smanjenje broja zaraženih, posebno u odnosu na protekli tjedan kada smo imali najveće brojeve i pred dva tjedna kada smo imali drugi najveći broj do danas, izjavio je Beroš

Apelirao je na odgodu obiteljskih druženja, proslava i putovanja.

- Isključivo mjere koje se poštuju i provode mogu sačuvati živote. Nema poboljšanja epidemiološke situacije bez osobne odgovornosti. Uz cjepivo, to je jedina provjerena formula za željeni ishod, poručio je Beroš.

Beroš je rekao da pritisak na bolnički sustav i dalje usporeno raste, na bolničkom liječenju nalazi se 2907 osoba, od kojih 294 na respiratoru. Među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno je 1376 aktivnih te 806 slučajeva samoizolacije. Broj ozdravljenih zdravstvenih radnika je 9253.

U KBC-u Zagreb, KB-u Dubrava te Specijalnoj bolnici za plućne bolesti osiguravaju se dodatni kapaciteti za prijem pacijenata, a to  je zatraženo i od ostalih bolnica u Zagrebu.

Jučer je počela primopredaja 70 High Flow ventilatora koji će u iduća dva dana biti isporučeni u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske.

Beroš je najavio i da će danas u Ministarstvu zdravstva održati sastanak s četiri udruge obiteljskih liječnika o organizaciji cijepljenja protiv covida-19.

Izvijestio je i da je počelo testiranje brzim antigenskim testovima u domovima za starije i nemoćne. U prvom tjednu testirano je 1663 djelatnika i 1598 korisnika, a pozitivan rezultat utvrđen je kod 18,2 posto testiranih korisnika smještaja i 2,3 posto testiranih djelatnika.

Božinović: Tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Stožer civilne zaštite od zadnje sjednice donio jednu odluku, i to na prijedlog Stožera Osječko-baranjske županije, koja se vezuje na zabranu posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi i odraslih osoba s invaliditetom te na zabranu izlazaka korisnika osim u iznimnim slučajevima.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite od zadnje su sjednice izvršili 985 nadzora te izdali 12 usmenih upozorenja, naveo je.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe proveli su 485 nadzora, od čega je utvrđeno 113 nepravilnosti. Na licu mjesta otklonjeno je 76, a inspekciji je na daljnje postupanje upućeno 37 službenih zabilješki. Policijski službenici proveli su nadzor ukupno 7044 objekta i događaja, a u jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera odluka Stožera. Utvrđeno je 81 kršenje mjera samoizolacije od strane građana. Evidentirana su i tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Božinović je naveo i kako su operativne službe nastavile s opremanjem zdravstvenih ustanova, čiji su primatelji i ustanove socijalne skrbi s područja grada Zagreba i svih županija.

- U logističkim centrima ima 10,3 milijuna različitih artikala, znači nekih 760 tona zaštitne opreme. Ravnateljstvo je zaprimilo 70 uređaja za ventilaciju, dakle neinvazivnih respiratora koji su distribuirani medicinskim ustanovama. Također je planirana isporuka 33.000 komada FFP3 zaštitnih maski prema medicinskim ustanovama, a do kraja ovog tjedna isporuka još 100.000 tih maski, kazao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!