Plenković: Nastavit ćemo pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja i civila

18.11.2021.

10:12

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković, predsjednik Vlade

Andrej Plenković, predsjednik Vlade

Foto: HRT / HTV

Danas, na 30. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje, prisjećamo se heroja, kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju, život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

- To se vidi i danas brojnim dolascima ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske, to se osjeća po dolasku mladih, to se osjeća u narodu, poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti i upravo stoga je zadaća da učinimo uvijek više za Vukovar i njegove građane, za ulaganje u gospodarstvo, razvoj, socijalnu uključenost, radna mjesta, rekao je.

Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Vukovar dali najviše. 

Mi tragamo i dalje za više od 1800 nestalih. Tražimo podatke od onih koji to imaju, a to su vlasti Srbije, i ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih i zatočenih, s udrugama i s onima koji su zbog toga što ne znaju sudbinu svojih propatili puno i pate i danas. 

- Što se tiče zločina, mislim da je i jučer Državno odvjetništvo vrlo jasno kazalo da je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vrha JNA, protiv zapovjednika, protiv pojedinaca, ima više od 100 presuda, ima onih presuda koje su u odsutnosti, a ima i procesa koji traju.

- Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu i to je problem s kojim se suočavamo stalno, ali ćemo nastaviti pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja i civila, istaknuo je.

Pitanje nestalih je dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU

Što se tiče, Srbije, rekao je kako su nestali tema svakih susreta na svim razinama te kako je to pitanje na kojem inzistiraju.

- U zadnje vrijeme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, ali s obzirom na iskustva koja smo imali, oprezni smo u analizi tih najava i tek kada budemo imali konkretne dokaze s podacima koji nisu već poznati hrvatskim vlastima, tada ćemo moći reći da smo napravili korak unaprijed. Jasno je da pitanje nestalih predstavlja dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU i to ćemo uvijek vrlo jasno isticati, poručio je Plenković.

Upitan kako gleda na razdvojene razrede i vrtićke grupe na hrvatsku i srpsku djecu, Plenković je odgovorio kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja donio neke pojavnosti na tom području, ali Vlada radi na inkluzivnoj politici prema svim manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj.

- Tu politiku ćemo nastaviti. Smatramo da je ona dobra, korisna za Hrvatsku koja ima europske vrijednosti i koje želimo da se dijele u svim krajevima Hrvatske, pa tako i u Vukovaru, poručio je premijer.

Vezano za epidemiološku situaciju, istaknuo je kako od svih okupljenih u Vukovaru očekuje odgovornost.

- Ne možemo ignorirati bolest koja je globalno s nama već skoro dvije godine i koja je uzrokovala promjene u našem načinu života. Zato današnja Kolona sjećanja, okupljanje pred bolnicom, odlazak na groblje i Ovčaru očekujem da protekne dostojanstveno, prije svega zbog žrtava i da svi daju mali doprinos odgovornosti, da premda smo na otvorenom, ne dovodimo jedni druge u rizik, poručio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!