Plenković: Nastavlja se silazni trend, no moramo biti oprezni

06:16 / 21.01.2021.

Autor: M.Š./Hina

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Održana je još jedna sjednica Vlade, i to u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualnu situaciju u državi.
Održana je još jedna sjednica Vlade, i to u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualnu situaciju u državi. Na dnevnom redu je bila uobičajena informacija o aktualnom stanju vezanom za potres i informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Na početku sjednice, kao što je i uobičajeno, na aktualne događaje osvrnuo se premijer Andrej Plenković.

Zahvalio je članovima Vlade na doprinosu na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru. Spomenuo je i raspravu o susretima Europskoga vijeća.

- Imali smo izrazito važnu raspravu o zmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa, gdje uvrštavamo područja koje je pogodio potres 28. i 29. prosinca u zakon koji smo prihvatili prije svega za grad Zagreb. Nadam se da ćemo do izglasavanja postići konsezus o ključnim aspektima, a koji se prije svega odnose na pitanja financiranja same obnove, rekao je premijer govoreći o obnovi od potresa.

Komentirao je situaciju s koronavirusom.

- Nastavlja se silazni trend, Hrvatska je zadnjih 7 dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva, prosječno 600 dnevno, što je dobro, šest puta manje nego prije šest tjedana.

No s obzirom na novi soj, moramo biti vrlo oprezni, želimo da odgovornim ponašanjem koje su pokazali sugrađani i mjerama bez strogog zatvaranja, ako se ovakav trend nastavi, tijekom vikenda ćemo imati konzultacije sa Stožerom, epidemiolozima te s ekonomskim timom, da vidimo što možemo učiniti od 1. veljače, poručio je premijer, ponavljajući da je "ovo što sada vidimo u odnosu na ono prije - dobro".

Rekao je da će biti održana sjednica Europskoga vijeća, i to večeras, a vezano uz proces cijepljenja.

- Važno je da imamo koordiniranu aktivnost i da distribuciju cjepiva nakon zajedničkih narudžbi. Do proljeća moramo učiniti velike napore da naši najugrožniji sugrađani, a to su oni stariji, dobiju cjepivo, prvu i drugu dozu, a zatim i ostali u populaciji kako bi se zaštitili.

Čestitao je i Joeu Bidenu te potpredsjednici SAD-a Kamali Harris na ulasku u Bijelu kuću.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved, čelni čovjek Stožera za saniranje posljedica potresa, izvijestio je o stanju na terenu.

- Do sada smo postavili 646 kontejnera i mobilnih kućica, a samo jučer 60. U državnim stanovima zbrinuto je 49 obitelji. S obzirom na štetu na cestama Sisačko-moslavačke županije, osigurali smo 25 milijuna kuna za sanaciju, a Stožer prati kako se stvari odrađuju na terenu, poručio je među ostalim.

Drugom dozom cijepljeno gotovo 7900 ljudi

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se s posebnom pozornošću prati epidemiološka situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Udio zaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 13,52%. Na bolničkom liječenju su 1562 osobe, od kojih je 136 na respiratoru.

Do 20. siječnja cijepilo se 60.958 ljudi, što je 78,9% od ukupnog broja zaprimljenih doza. 7843 osobe cijepljenje su s obje doze cjepiva, najviše je doza aplicirano u zdravstvenom sustavu te u domovima za starije i nemoćne, dodao je.

Izvijestio je da je dojavljeno 215 prijava na nuspojave od cijepljenja, a većinom se radi o blagim nuspojavama.

- Moramo biti oprezni da nam se ne bi dogodio treći val, rekao je ministar i pozvao na smanjivanje kontakata na najmanju moguću mjeru.

Naveo je da se broj slučajeva svakodnevno smanjuje, da je broj hospitaliziranih kontinuirano sve manji u zadnjih pet tjedana te da smo očito u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

- Ipak, moramo biti oprezni kako nam se ne bi dogodio treći val. Izbjegavanje novog naglog porasta je prioritet. Stanje u drugim zemljama tjera nas na oprez i daljnje poštovanje epidemioloških mjera. Smanjimo osobne kontakte i prevenirajmo širenje zaraze, dodaje ministar Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je utvrđeno 10 prekršaja nepoštovanja mjera, 82 kršenja mjera samoizolacije, a evidentirana su i četiri kaznena djela, od zadnje sjednice Vlade u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!