Plenković: Nastojat ćemo iznaći financijska sredstva za obnovu

04.01.2021.

15:42

Autor: I.B./HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Nakon sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare u NSK.
Nakon sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare u NSK.

➡️ Vlada proglasila katastrofu na potresom pogođenom području
➡️ Saniranje posljedica potresa - najnovije informacije
➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Upute kako pomoći pogođenima potresom

- Mi smo nakon potresa bili svi zajedno izrazito angažirani na pomoći i Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Sustav civilne zaštite je od prvog dana na terenu kao i sve službe koje pomažu i nakon nekoliko dana ministar unutarnjih poslova sa suradnicima, nakon konzultacija s ostalim resorima predložio je Vladi RH da sukladno zakonu o sustavu civilne zaštite proglasimo katastrofu za ova područja na kojima se dogodio potres. Mi smo tu inicijativu prihvatili, rekao je uvodno premijer Plenković. 

- Istodobno, kad se takva odluka donese predsjednik Vlade ima mogućnost rukovođenja radom Stožera civilne zaštite. No s obzirom da smo još uvijek u aktivnoj borbi suzbijanja pandemije Covida 19, koju vodi i koordinira načelnik Stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović. Ovdje imamo novu krizu koja zahtjeva poseban angažman Vlade RH pa tako i drugu čelnu osobu koja bi se mogla u potpunosti posvetiti koordiniranju ovih aktivnosti, suradnji svih resora, suradnji sa Županijama i ostalim službama. I zato smo danas odlučili da dužnost voditelja Stožera civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području tri navedene županije preuzme ministar Tomo Medved, naglasio je. Zamjenici će mu biti potpredsjednik Milošević i ministar Horvat koji će mu pomoći u drugoj fazi, a to je priprema obnove, istaknuo je.

- Nastojat ćemo iznaći financijska sredstva, ne samo kako smo to uspjeli 30., dan prije zatvaranja proračuna kada smo pronašli 100 milijuna za Sisačko-moslavačku i 10 milijuna za Zagrebačku i Karlovačku, iz proračuna i Fonda za zaštitu okoliša ukupno 120 milijuna, rekao je premijer. 

- Mi u ovom trenutku vodimo razgovore s EK-om to vodi naša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira, nešto više od 100 milijuna eura kako bi se ta sredstva preusmjerila u obnovu kuća koje su nastradale u potresu. To je trenutna aktivnost koju Vlada poduzima. Isto tako, ministar Horvat zajedno s ekspertima, pokušava pronaći rješenja koja bi bila primjerena stvaranju pravnog okvira za obnovu ovih područja, o čemu će nas izvijestiti ovih dana, istaknuo je premijer.

- Danas u 17 sati potpredsjednik Medved će zajedno sa svim članovima ovog Stožera kojeg smo osnovali biti u Petrinji kako bi se sastao sa svim čelnicima lokalnog stožera na terenu i dogovorio hodogram svih aktivnosti koje postoje, rekao je.

- Još jednom u ime cijele Vlade zahvaljujem svim službama na terenu, od vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa, vojske policije, civilne zaštite, lokalnih čelnika i svim građanima koji su pokazali fantastičnu solidarnost, mnogi od njih i osobno dali doprinos da se pomogne unesrećenima. Upravo je to i cilj Vlade.  Stvoriti sinergiju i kohezivnu aktivnost da pomoć dođe do svakoga kome je potrebna. hvala i brojnim hrvatskim tvrtkama koji su poslali hranu vodu, građevinske materijale ili kućice, kao i svima koji su napravili bilo kakav napor da pomognu našim sugrađanima u pogođenim područjima, naglasio je.

- Za kraj bih izrazio veliku tugu i žalost zbog osam preminulih mladih ljudi, hrvatskih državljana u BiH, na proslavi dočeka Nove godine u BiH. Mi smo za sutra proglasili Dan žalosti, rekao je premijer.

Plenković: Treba ispitati zašto su neke kuće nakon rata nekvalitetno obnovljene

Premijer je rekao i kako treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

- Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte, rekao je.

U ovom trenutku nema, kaže, detaljnih saznanja o tome. Pitat će, dodaje, i nadležnog ministra graditeljstva Darka Horvata, ne za nešto što je bilo prije 20 godina, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara koji bi mogao znati nešto više.

- Treba ispitati, nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego jesu. Sve što treba ispitati će se ispitati, nema a priori zatvaranja za propitkivanje nadležnosti čija god ona bila. Obnova koju je Hrvatska provodila bila je veliki proces. Ako je bilo izgrađenih zgrada koje nisu u skladu s propisom to se treba ispitati, poručio je premijer.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu no siguran je da župan sam može pojasniti bilo što.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsjetio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.

- Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovu, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija tko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi, rekao je Mažar.

Plenković nije želio govoriti o procjenama štete koje je napravio razoran potres, istaknuvši da stručnjaci sagledavaju inicijalne procjene.

- Ja bih još malo pričekao. Na terenu su stručnjaci i mislim da prave razmjere štete moramo još malo pričekati da bismo išli kategorički s nekim brojem koji bi bio verificiran, rekao je.

Dodao je da će Hrvatska kroz mehanizam EU fonda solidarnosti imati i novi zahtjev s obzirom na to da je nastala nova šteta.

- Države članice su smislile EU fond solidarnosti za pomoć u nepogodama, donatorske konferencije su se obično organizirale za katastrofe u zemljama koje nisu članice, naglasio je.

Božinović: Šatora ima dovoljno

S obzirom na to da je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ranije danas rekao da nije dobio zahtjev za šatore, vreće za spavanje i grijalice, novinare je zanimalo čija je to odgovornost.

- Kad je u pitanju postavljanje šatora, ima ih dovoljno, ali šatori koji su postavljeni, postavljeni su za neke konkretne potrebe, npr. za distribuciju humanitarne pomoći, hrane, kazao je Božinović.

Naglasio je da u ovakvim vremenskim uvjetima šatori nisu najsretnije rješenje za zbrinjavanje ljudi jer nisu zagrijani, a ako bi i bili, to bi značilo veliku potrošnju goriva.

- Nije problem u tome da ih nema nego će se koristiti kako se budu iskazivale potrebe. Njih ima, čak je i u ovom dijelu aktivacije mehanizma EU došlo oko 980 šatora u Hrvatsku. Tu sigurno neće biti problema. Potpredsjednik Medved će danas početi skupljati sve potrebne informacije i tu ne očekujem nikakav problem, rekao je.

Ministar Horvat nije želio decidirano iznositi koncept izmjene i dopune Zakona o obnovi, no poručio je da se- kako bi se izbjegla situacija nekvalitetne obnove-  neće pristupiti obnovi bez ovlaštenih projektanata, izvođača i drugih uključenih u proces obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!