21:17 / 21.11.2019.

Autor: M.Š./S.M./HRT

Plenković: Ne ići u školu - nije normalno

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnosti proteklih dana.
Premijer Andrej Plenković ponovno je pozvao predstavnike obrazovnih sindikata u štrajku na razgovore jer moraju još malo "odrazgovarati" i pronaći rješenje, dodavši da i Vlada dobiva upite roditelja do kada djeca neće ići u školu.

- Mihalinec: Mi nismo od Vlade dobili poziv na razgovore 

Kazao je i kako želi ponoviti da se ne radi o Vladi koja nije išla ususret pravima zaposlenika, radnika, povećanju plaća, mirovina. 

- Važno je da svi shvate da smo imali konzistentnu politiku plaća. U cijelome mandatu rješavamo popriličan broj kostura iz ormara, kazao je premijer.

Apelirao je na roditelje i djecu "da shvate da ne ići u školu nije normalno". Potom se obratio ministrima i kazao "da netko od njih nije išao u školu pitanje je bi li bili tu gdje sada jesu". 

- U školu se mora ići. Zato škola i postoji. Ne može se to učiti doma, popodne, s roditeljima, uzimati instrukcije - to je besmisleno. To moraju svi shvatiti, kazao je premijer. Naglasio je da razumije predizborno vrijeme, interesne skupine "koje će iskoristiti i najmanji prosvjed da ga ispolitiziraju i pretvore u prosvjed protiv Vlade pred izbore".

- Nitko ovdje nije naivan niti politički od jučer da ne razumije B plan, koji je možda i A plan cijelo vrijeme, dodaje. 

Smatra također da "Vladi koja povećava plaće, jednostavno nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To je politički nekorektno. Bili smo vrlo uviđavni i do 15. studenog štrajk je plaćen".

- Naputak koji je ministrica poslala zaključio je taj vremenski period. Ovo što se radi od utorka je i nepotrebno i nekorektno. Zovu i nas roditelji i pitaju dokad se neće ići u školu. Ovo je nepotrebno, rekao je Plenković.

Nastavio je "da nije uobičajeno i normalno imati štrajk u vrijeme kada je država konsolidirana, kada postoji zdravi gospodarski rast, rast plaća i mirovina te razgovori sa sindikatima".

- Ne prihvaćamo kritiku da nismo otvoreni za socijalni dijalog, pružamo ne jednu već dvije-tri ruke i to svake godine. Mi smo otvoreni za socijalni dijalog. Svi koji kane dalje prosvjedovat moraju znati da se to vidi, istaknuo je među ostalim premijer Plenković.

Plenković je na samom početku podsjetio na Kolonu sjećanja u povodu sjećanja na žrtvu Vukovara, 28. godina kasnije.

- Još jednom smo podsjetili na važnost i respekt prema svih hrvatskim braniteljima, žrtvama i Vukovara i Škabrnje i Domovinskog rata. Bila je to prigoda da se podsjeti da je ministar branitelja Tomo Medved nekoliko dana ranije predstavio zakon o Vukovaru kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Mi ćemo kao i do sada nastaviti pomagati grad heroj i njegove stanovnike, kazao je.

Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, kojim je predviđen rast osnovice plaća za 6,12% u idućoj godini, i to u tri navrata. Utvrđena je i godišnja kvotu za zapošljavanje stranaca za 2020. godinu od 78.470 radnika.

Premijer je izvijestio i da je Ministarstvo financija izdalo obveznicu u iznosu od 11 milijardi kuna te istaknuo da je to novo zaduženje ostvareno po najpovoljnijim uvjetima u povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!