15:00 / 11.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Plenković: Ne smije se više dogoditi da se prava branitelja rješavaju kroz prosvjede

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida proslavila je u Trakošćanu 20 godina djelovanja. Dodijeljene su zahvalnice dugogodišnjim suradnicima Udruge iz koje poručuju da su dosadašnje ciljeve ispunili, ali da tu ne žele stati.

Marko Radoš u rat je otišao '91. Na bojištu je proveo 2 godine prije nego što je ranjen. Sjećanja je mnogo, kaže, i lijepih i ružnih, ali ne bi ih mijenjao ni za što.

- Mislim da se isplatilo. Imamo slobodu hrvatskog naroda, imamo hrvatsku državu. Nije još do kraja sve dovršeno, nije sve dorečeno, ali sve naše rane, svo naše stradanje, na kraju se isplatilo, rekao je Marko Radoš, tajnik tajnik Udruge 100%-tnih HRVI I. Skupine.

Tajnik je Udruge 100%-tnih ratnih invalida, proslavili su danas 20 godina djelovanja. Ciljevi ispunjeni, ali tu ne staju.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalid Đuro Glogoški istaknuo je kako će njihov glavni cilj uvijek će biti zaštita Domovinskog rata i boljitak hrvatskog naroda na što je i najponosniji.

U suradnji s Ministarstvom branitelja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuli su nove projekte u kojima će voditi računa o djeci osoba s invaliditetom što se tiče njihovog obrazovanja i razvoja kako bi ih se uključilo u aktivnosti kada su u pitanju fizičke sposobnosti te djece.

- Nemojmo zaboraviti da među populacijom stopostotnih ratnih vojnih invalida postoje dečki koji su se bavili sportom, a koji još uvijek mogu dati svoj doprinos u edukaciji, kazao je Glogoški.

Premijer Andrej Plenković braniteljima je zahvalio na nemjerljivom doprinosu u stvaranju slobodne Hrvatske te poručio kako se više nikada ne smije dogoditi da se prava hrvatskih branitelja moraju rješavati kroz prosvjede.

- Ne smije se dogoditi, a kao premijer znam da se i ne treba dogoditi... Ne smije biti nikoga u hrvatskom društvu tko ima problem s reguliranjem prava hrvatskih branitelja, rekao je premijer na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice rada Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine.

Podsjetio je da je Vlada u posljednjih pet godina za oko 500 milijuna kuna povećala godišnja izdvajanja za Ministarstvo branitelja.

Napomenuo je i da je donesen jedinstven Zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji iz Domovinskog rata kao i zakoni o nestalima te o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu. Dodao je i da je sada Hrvatska na pragu schengenskoga prostora i euro područja, da za ovo razvojno desetljeće ima na raspolaganju 25 milijardi eura iz EU fondova te da će u proljeće iduće godine Pelješkim mostom konačno spojiti svoj teritorij. Napomenuo je i da će Hrvatska imati i ratno zrakoplovstvo zbog čega nikad nikome neće past na pamet da pretendira na naš teritorij.

Sve to radimo samo zato što ste bili najveći kad je bilo najpotrebnije. Da nije bilo toga, ne bi bilo slobode, samostalne, neovisne, međunarodno priznate i slobodne hrvatske države, njene demokracije i njenih institucija, naglasio je predsjednik Vlade uz napomenu da u demokraciji, bez obzira na pripadnost političkom spektru, mora biti temeljnih vrijednosti.

Te dvije temeljne vrijednosti samo su Domovinski rat i poštovanje prema hrvatskim braniteljima. Tu ne smije, ne može i ne treba biti spora, poručio je Plenković.

Medved: Hrvatski branitelji nadahnuće i inspiracija

Primivši priznanje Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, ministar Medved kazao je da su hrvatski branitelji, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i svi stradalnici Domovinskog rata njemu osobno i svima u Ministarstvu branitelja nadahnuće i inspiracija.

Naša partnerska suradnja je odgovor na sve izazove s kojima smo se susretali, ali sve to činili smo uz punu potporu predsjednika Vlade i našu zajedničku sinergiju u djelovanju i pronalaženju odgovarajućih odgovora i definiranju pravaca u kojem smjeru ćemo se kretati, rekao je je Medved i istaknuo da je ponosan na sve što su učinili.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je i sam sudionik Domovinskog rata podsjetio je na brojne značajne obljetnice i važnu ulogu branitelja s varaždinskog područja u obrani domovine poput 30. obljetnice oslobođenja grada Varaždina, 30. obljetnice operacije Trokut, pokušaja proboja za Vukovar SJP Roda, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i obranu Vukovara kojeg su branili i varaždinski policajci, te obilježavanje sudjelovanje 104. brigade hrvatske vojske u obrani i oslobađanju Pakraca i Lipika. U idućoj godini obilježavamo 30. godišnjicu iskrcavanja 5. bojne 1. A brigade Tigrova u Konvale i Cavtat te njezino prerastanje 23. prosinca 1992. godine u slavnu 7. brigadu hrvatske vojske Pume.

- Kao što smo ponosni na sav doprinos naših predaka, na doprinos kod stvaranja samostalne suvremene države ove ovdje prisutne generacije, tako vodimo brigu i o budućnosti. U proračunu Varaždinske županije za iduću godinu predviđeno je 51 posto proračuna za obrazovanje. Naši učenici na svjetskim natjecanjima osvajaju medalje iz astronomije, informatike, robotike, a to su izazovi, teme budućnosti - digitalno društvo i umjetna inteligencija. Da nije bilo hrvatskih branitelja, da nije bilo te žrtve, mi danas ne bi o tome mogli razgovarati, ne bi se mogli veseliti tim uspjesima, crveno-bijelim kockicama na svjetskim natjecanjima, rekao je Stričak te spomenuo izgradnju brze ceste u suradnji s Vladom Republike Hrvatske koja je dosada isprojektirana od Varaždina do Lepoglave čime će i sam Trakošćan biti dostupniji žiteljima toga kraja ali i posjetiteljima.

Naveo je i druge projekte za taj dio županije ističući zaštitu Ivančice kao parka prirode, a kako bi zaštitili vode i izgradnju dviju aglomeracija, Ivanec i Lepoglava. Podsjetio je i na trenutne radove vezano uz trakošćansko jezero gdje je u planu uređenje šetnice nakon čega će i osobe s invaliditetom moći obilaziti jezero te gradnju uspinjače u sklopu samog dvorca. Sve su to planovi za budućnost gdje se vodi briga o svima, a potom je podsjetio i na još neke bitne datume.

- Iduće godine obilježavamo 250 godina od izgradnje Županijske palače, prve takve zgrade u Hrvatskoj kao sjedišta jednog župana, a 2023. godine, 500 godina otkad je Juraj Brandenburg svojim Varaždincima darovao zgradu koja je poslije preimenovana u gradsku vijećnicu. Sve to u idućih godinu-dvije planiramo zaokružiti izgradnjom spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, najavljuje Stričak.

Kao domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak poželio je brojnim uzvanicima dobrodošlicu i istaknuvši velik doprinos sjeverozapadne Hrvatske u Domovinskom ratu.

- Ovaj kraj dao je svoj obol u ratu, a koliko taj doprinos i podnijeta žrtva znači najbolje znaju predstavnici braniteljskih udruga, Vlade i ministarstava. Zato je važno njegovati sjećanje na žrtvu Domovinskog rata ,rekao je Poljak te čestitao 20. godišnjicu uspješnog rada i poželio puno uspjeha u daljnjem radu uz zahvalu na čuvanje sjećanja na Domovinski rat i domovinu.

Više pogledajte u prilogu Ive Magušić Dumančić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!