15:51 / 21.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Plenković ne zna o kakvim unutarstranačkim podmetanjima govori Žalac

-

-

Foto: - / -

Na pitanje tko smješta ministrici Žalac, Plenković je odgovorio da ne zna. Ne zna ni o kakvim unutarstranačkim podmetanjima govori ministrica.
Premijer Plenković komentirao je događaje na domaćoj i europskoj političkoj sceni.

"Odluka o suspenziji Orbanovog Fidesza je primjerena"
EPP suspendirao mađarski Fidesz

- Ona je jasna poruka da kao politička obitelj nismo u stanju prihvatiti službenu vladinu kampanju koja stavlja u jedan nama netočan i krivi kontekst i predsjednika Europske komisije a i uopće aktivnosti u Europskoj uniji koji se odnose na sprječavanje nezakonitih migracija. S druge strane uspjeli smo naši i kompromis što smo otvorili vrata i ćemo pratiti napredak Fidesza u ispunjavanju nekoliko točaka koji su postavljeni u jučerašnjoj odluci pa će se ta stranka nakon odrađenih korekcija moći vratiti  u normalno funkcioniranje u obitelji Europske pučke stranke. Upravo takav scenariji kompromisa zagovarao je HDZ cijelo ovo vrijeme - objasnio je premijer.

Što se zbiva u Ujedinjenom kraljevstvu?

- Naša pozicija je jasna - želimo prije svega čuti od premijerke May dali ona ima snage i dali postoji politička volja među različitim strankama u zemlji da se ipak prihvati sporazum o povlačenju. U tom kontekstu bismo razgovarali onda i o produljenju roka. Loša odluka o organizaciji referenduma, negativna kampanja koja se izgubila u reputacijskom smislu... Cijeli ovaj proces sada već 2 i pol godine ne šteti samo Ujedinjenom kraljevstvu, nego po meni predstavlja rizik i za cijelu EU pa moramo naći rješenje koje pretpostavljam da će biti u skladu s većinskom voljom Britanaca na tom referendumu a s druge strane će omogućiti normalno funkcioniranje i okretanje stranice za ostale članice EU-a - rekao je Plenković.

EU na summitu odlučuje o odgodi Brexita Brexit će skupo stajati EU; SAD, Kina i Rusija će profitirati

Smatra da ako se već izlazi, treba se izaći na način da idući saziv EP-a ide po novodonesenim propisima i da ima 705 zastupnika. Hrvatska bi onda imala 12 umjesto 11 zastupnika, što nam odgovara - bolje je imati jedan više, nego jedan manje - kazao je premijer.

"Ono što ministrica govori javnosti, govori i meni"

Plenković je kazao kako je s ministricom Žalac razgovarao više puta ovih dana i koliko on vidi situaciju - tema ugovora je vezana za njezinu majku, a ne nju. "Ono što govori javnosti, govori i meni", kazao je premijer. Na pitanje tko smješta ministrici Žalac, Plenković je odgovorio da ne zna. Ne zna ni o kakvim unutarstranačkim podmetanjima govori ministrica. Zna, kaže, da će HDZ ostati jednako snažan kao što je i danas. Stojanović: Žalac nema veze s 'Mercedesom', slučaj ide na Povjerenstvo za sukob interesa Medved i Butković: Ne znamo tko smješta ministrici Žalac

- Vjerujem da će HDZ dobiti najmanje 5 mandata na europskim izborima, da je najsnažnija dominantna politička stranka na hrvatskoj političkoj sceni već 30 godina i tako će biti nakon izbora koji se uskoro održavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!