19:11 / 06.02.2019.

Autor: HRT

Plenković: Neće biti revizije Vatikanskog ugovora

-

-

Foto: - / -

Govoreći o odšteti koju MOL traži od Hrvatske Plenković je rekao da je to proces koji traje već šest godina. Postupak je još u tijeku i vidjet ćemo hoće li to biti do kraja ove godine ili ne, kazao je.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora i da neće biti njihove izmjene, a u vezi sa zahtjevom MOL-a za odštetom od 6,5 milijardi kuna, rekao je da je u postupku u Washingtonu Hrvatska izjavila prigovor o nenadležnosti. Plenković je to izjavio novinarima nakon sastanka Kluba HDZ-a.

Istaknuo je da je postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još u tijeku i da je Vlada RH prihvatila Izjavu EU-a o pravnim posljedicama presude Suda EU u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u EU, kojom se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan EU-a.

- Naši pravni zastupnici u tom procesu izožili su i prigovor o nenadležnosti i za sada nemamo odgovor na taj podnesak, kazao je.

Postupak u ICSID-u pokrenuo je MOL krajem 2913., pod tvrdnjom da Hrvatska nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Vlada sutra dogovara kad će se raspraviti SDP-ova interpelacija

Plenković je, upitan o interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupovine izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak koju je SDP uputio u saborsku proceduru, najavio da će Vlada sutra odgovoriti na interpelaciju.

- Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora dogovoriti termin i da se ta tema raspravi u najskorije vrijeme, kazao je Plenković.

Plenković: Veće involviranje drugih resora u nabavu borbenih aviona ne znači da će to ići bez MORH-a i Krstičevića

Govorio je i o nabavi novih borbenih zrakoplova. Rekao je da su i do sada u procesu nabave zrakoplova sudjelovali i drugi resori.

- Kao sve što radite u životu, rutinu steknete nakon određenog vremena. Ovo je za sve, pa i za kolege u MORH-u, ali i za druge resore, bilo prvo iskustvo ovako ozbiljnoga posla. Imamo sada određena iskustva i neke naučene lekcije koje ćemo iskoristiti za ubuduće. To što želim veće involviranje drugih resora ne znači da će to biti bez MORH-a i bez ministra obrane Krstičevića.

Plenković: Ne treba mi međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija

Na tvrdnju novinara da se više od 1000 postupaka vodi protiv novinara u Hrvatskoj, rekao je da, što se njega tiče, "kazati da u Hrvatskoj nema slobode medija - to znači da onaj koji to kaže niti čita, niti sluša niti gleda. Hrvatska je prema izvješću Freedom Housa slobodna država i mediji su slobodni".

- Ne mogu prihvatiti niti na najmanji mogući način tezu o tome da u Hrvatskoj nema slobode medija. To nije točno. Ne treba meni neka međunarodna analiza, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!