11:37 / 24.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Plenković: Nećemo odgađati izbore, situacija je dobra

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je da ne postoji mogućnost da se odgode izbori, čak i ako se pogorša situacija s epidemijom koronavirusa.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da ne postoji mogućnost da se odgode izbori, čak i ako se pogorša situacija s epidemijom koronavirusa, istaknuvši da je Hrvatska u boljoj situaciji u odnosu na druge zemlje koje također imaju izbore.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti      

- Ne. Naša je Vlada, i to odgovorno tvrdim, pobijedila covid u prvom valu. Pobijedila ga je tako da smo i danas, kada gledate podatke, među tri zemlje Europske unije koje imaju najmanje novozaraženih i najmanje aktivnih slučajeva, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da se odgode izbori ako se pogorša situacija.

U odnosu na druge, mi smo izrazito dobri. Ako Francuska održava drugi krug lokalnih izbora, a po danu ima više od 500 novih slučajeva, onda je ta tema i puno bolja nego u toj zemlji, rekao je Plenković prilikom obilaska treće izborne jedinice.

Upitan nije li licemjerno da mjesecima pozivaju na odgovornost, a da on nakon kontakta sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem ne ode u samoizolaciju, rekao je da je taj kontakt objasnio jučer.

- Da je kontakt bio takav koji bi se kvalificirao kao bliski kontakt, onda bih sigurno slijedio preporuke epidemiologa, a ne nadriliječnika iz oporbe koji imaju politički interes da stavljaju u eter ovo što vi mene sada pitate. To je velika razlika, poručio je.

Testirat će se opet ako bude potrebe, ali ne vidi potrebu. Smatra da to HDZ-u neće naštetiti na izborima jer su "ljudi ozbiljni i dobro vide tko što radi".

Rekao je da je kampanja za nadolazeće parlamentarne izbore već prilagođena potrebnim uvjetima i da svoje aktivnosti nastavljaju bez problema te da nema velikih skupova.

Na pitanje šteti li ova situacija Hrvatskoj s obzirom na to da i strani mediji pišu o tome da on odbija ići u samoizolaciju, odgovorio je da ne "zato što je ta informacija neistinita".

Vezano za režim na granicama, smatra da će Nacionalni stožer civilne zaštite postrožiti određene kriterije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!