Plenković: Neki su pod pritiskom, a neki imaju drugu agendu

13.04.2018.

14:03

Autor: D.M./HRT

default error photo
Upitan misli li hoće li i nakon isteka mandata ponovno biti predsjednik HDZ-a, Plenković je odgovorio: "A zašto ne?"
U Saboru je danas ratificirana Istanbulska konvencija, a izglasovano je i povjerenje ministrici gospodarstva i potpredsjednici Vlade Martini Dalić. Nakon glasovanja u Saboru izjavu za novinare dao je premijer Andrej Plenković. Zahvalio je zastupnicima na potpori ministrici Martini Dalić u Saboru, kazavši da je nedostajao još jedan glas potpredsjednika Sabora Furija Radina, koji u Sabor nije došao jer je bolestan.

Komentirao je i prihvaćanje Istanbulske konvencije protiv koje je glasovalo 14 članova HDZ-a. "Dio HDZ-a bio je protiv, to je njihov odabir. Dobro je za RH da smo usvojili Konvenciju. Njezina je bit zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Institucije Vlade provodit će je da riješe ovaj negativni društveni fenomen", rekao je Plenković. Naglasio je da je sve što se pratilo u raspravi s tim u vezi bilo pretjerano te dodao kako se mora raditi na smirivanju tenzija i podjela. "Politički aspekti, svjetonazorski aspekti u ovom su slučaju podredni, to je pokazala i primjena Istanbulske konvencije u onim zemljama gdje je ona na snazi. Vrijeme će pokazati da je ovo što govorim istina. To što je netko protiv - nije grijeh. Nećemo nikoga kazniti", rekao je.

Komentirao je i jučerašnji prosvjed u Splitu. "Svakome iole informiranijem promatraču jasno je da Istanbulska konvencija nije bila bit i tema ljudi koji su se tamo okupili", kazao je Plenković, dodavši da će HDZ i njegova vlada raditi sve ono za što su uvjereni da je dobro za Hrvatsku, da će tako i nastaviti te da on stoji iza svakoga svog poteza. Upitan misli li hoće li i nakon isteka mandata ponovno biti predsjednik HDZ-a, Plenković je odgovorio: "A zašto ne?"

Osvrnuo se i na svojevrsni incident u Saboru s mostovcem Mirom Buljem, kojega je u jednom trenutku u tijeku rasprave o povjerenju ministrici Dalić nazvao panjem, za što je rekao da je bio simpatičan lapsus. "On nije jedini koji koristi razne formulacije koje vama mogu biti uvredljive, a kad on simpatičnim lapsusom doživi da je u kritici, onda smo u problemu, u drami", kazao je Plenković. Predložio je svima da "malo guglaju", jer je iskoristio ime lika iz jedne od antologijskih hrvatskih serija, "Čovjek i pol". "To je bila iz srca pohvala, jer sam mu rekao da me podsjeća na Špira Guberinu i pokazao sam mu da on nije ništa manje narodski čovjek nego ja", rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!