19:06 / 06.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Plenković: Nema džentlmenskog ponašanja u politici

-

-

Foto: - / -

Zbog odlaska na službeni put u Francusku premijer Andrej Plenković nije bio na primanju u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru. No uoči odlaska rekao je novinarima kako će odgovoriti onima koji će ga pokušati rušiti na čelu HDZ-a.
Zbog odlaska na službeni put u Francusku premijer Andrej Plenković nije bio na primanju u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru. No uoči odlaska rekao je novinarima kako će odgovoriti onima koji će ga pokušati rušiti na čelu HDZ-a.

- Neće me srušiti. Imat ćemo unutarstranačke izbore na kojima se svatko može kandidirati, tko pobijedi vodit će HDZ. Nismo napravili ništa krivo, nema nijednog sadržajnog pitanja koji je problem. Odbijam tezu o tome da je HDZ otišao lijevo, nije. Nema džentlmenskog ponašanja u politici, ljudi koriste priliku kada mogu, svatko se može očitovati o svojim željama, poručio je Plenković.

U vezi rezultata izbora najavio je analizu. Rekao je da je bilo jako puno onih koji su učinili sve da se uspjeh od prije pet godina ne ponovi, ustvrdivši da ne zna u čemu je problem, jer je Hrvatska sigurno bolja zemlja nego je bila prije pet godina.

Premijer kaže kako se čuo s Zoranom Milanovićem te mu čestitao kurtoazno i kratko.

Premijer Plenković sutra će se u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. To će biti njihov drugi radni sastanak u malo više od godinu dana. Prema riječima hrvatskoga premijera sastanak je dio procesa konzultacija s čelnicima najvećih europskih država.

Cilj konzultacija je vidjeti kojom dinamikom raditi zajedno na najbitnijim političkim dosjeima u ovih šest mjeseci predsjedanja, prije svega dogovor oko preostalih tehničkih i pravnih aspekata brexita, višegodišnji financijski okvir, sastanak na vrhu u Zagrebu između država JI Europe i zemalja EU-a. Naravno da ćemo posebno dotaknuti pitanje kako pronaći rješenje da, po mogućnosti prije zagrebačkog sastanka u svibnju, otvorimo pregovore i riješimo deblokadu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Četvrta tema je konferencija o budućnosti Europe, proces koji će trajati oko 2,5 godine. Nije dovoljno da to bude samo novi forum, moramo ući u srž političke debate, rekao je premijer.

S Macronom će razgovarati i o iračko-iranskoj krizi, o tome je razgovarao i s Charlesom Michelom, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u kontaktu je s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borellom.

- Situacija je izrazito ozbiljna, i trebamo se pripremiti na različite scenarije. Želimo deeskalaciju cijele situacije, ali u ovom trenutku želimo imati zajedničku poziciju EU-a i NATO-a za dalje. Nije isključeno niti da će se naši instruktori iz Iraka vratiti u Hrvatsku, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!