20:21 / 29.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Plenković: Nema ustavne krize zbog neizbora čelnika Vrhovnog suda

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odbacio je u utorak u Požegi kao netočne teze da će zbog zbog neizbora predsjednika Vrhovnog suda doći do ustavne krize i do zastoja reforme pravosuđa.

- Nema nikakve ustavne krize, ne znam čija je to teza, tko to govori govori krivo i loše, to jednostavno nije točno, ništa se dramatično ne događa. Imamo proces koji nije uspio u prvom ni u drugom krugu, ići će treći poziv pa se nadam da će uspjeti, rekao je premijer novinarima, napomenuvši da predsjednik Republike predlaže a Sabor, odnosno parlamentarnu većina odlučuje.

Upitan brine li ga kao premijera scenarij po kojem Vrhovni sud više ne bi imao izabranog čelnog čovjeka, Plenković je upitao tko je taj koji govori o višegodišnjem scenariju neizbora.

- Imate predsjednika Vrhovnog suda kojeg bira Sabor, imate zamjenika predsjednika koji će obavljati poslove i proces će trajati dalje, rekao je premijer.

Zaključio je da se zbog toga neće ništa čudno dogoditi i da će Vrhovni sud i država funkcionirati.

- Nema tu nikakve drame. Nije to ništa neuobičajeno u demokraciji da nema dogovora oko imenovanja neke osobe na neku dužnost, rekao je premijer.

Ocijenio je također da neizbor neće utjecati na reformu pravosuđa.

Ne znam koja je teza ispraznija - to da imamo ustavnu krizu ili pak da čelna osoba Vrhovnog suda ima ikakve veze s bilo kojom reformom pravosuđa, rekao je pojasnivši da reformu predlaže vlada a usvaja Sabor.

Osvrćući se na izjave predsjednika Zorana Milanovića kako "osoba koja će krpati mjesto šefa Vrhovnog suda ima legitimitet kao klozet-frau", rekao je da ne želi to komentirati i da je na medijima da pitaju zašto Milanović grubo vrijeđa zamjenika predsjednika Vrhovnog suda. Istaknuo je da ne vidi čemu izjave koje ponižavaju ljude koji su ozbiljni i svoj posao rade dobro.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!