14:47 / 06.12.2018.

Autor: HRT

Plenković: Nemam nikakvih saznanja o prodaji udjela Sberbanka

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sjednice Vlade da nije imao prigodu u zadnje vrijeme razgovarati s predstavnicima ruskog Sberbanka te da nema nikakvih saznanja o prodaji njihova udjela u Agrokoru.
Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sjednice Vlade da nije imao prigodu u zadnje vrijeme razgovarati s predstavnicima ruskog Sberbanka te da nema nikakvih saznanja o prodaji njihova udjela u Agrokoru.

- Vlada u Karlovcu: Vrijednost ugovora i odluka - 2,582 mlrd. kn 

Upitan što kaže na jučerašnju izjavu savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka Maksima Poletaeva da je Sberbank započeo primati ponude za prodaju svog udjela u koncernu Agrokor, Plenković je odgovorio kako se nisu vidjeli u posljednje vrijeme, a kad su se vidjeli, o tome su obavijestili javnost. "Nemam nikakvih saznanja niti ću špekulirati ovo što izlazi u medijima", rekao je.

Na novinarsku opasku da je to izjava Poletaeva dana Reutersu, Plenković je kazao da kada bude razgovarao s predstavnicima Sberbanka tada će znati više reći o tome. "Ja nisam imao prigode u zadnje vrijeme s njima o tome razgovarati", rekao je.

Novinari su premijera pitali i je li dogovor bio da Sberbank u idućem razdoblju ne preprodaje svoj udio i je li on trenutno na snazi. "Gledajte, ono što je važno je da se novi Agrokor nakon nagodbe transformira vlasnički, a oni koji su postali vlasnici su bili vjerovnici ranije. Dakle nitko od ovih aktera koji su tu nije tu došao slučajno, došao je sa nekim naslovom", kazao je premijer.

Rekao je i da "ono što je važno je da se implementira nagodba nakon svih odluka od strane Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda". "A ono što će pojedini od novih vlasnika raditi mi ćemo pažljivo pratiti, vidjeti ono što je nama u interesu, da održivost kompanije u smislu poslovanja, u smislu financijske stabilnosti bude u fokusu. Tko će u budućnosti, da li je to za nekoliko godina ili kasnije biti vlasnik ovako velikih kompanija, to jednostavno bilo tko pa ni Vlada ne može niti garantirati niti jamčiti", istaknuo je.

Plenković o uhićenjima u Vukovaru: Policija i DORH rade svoj posao

Premijer je odbacio nagađanja da je do uhićenja u Vukovaru nekoliko osoba koje se sumnjiči za ratne zločine počinjene 1991., došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ustvrdivši da policija i DORH rade svoj posao zakonito i neovisno od bilo kojih institucija. Radi se od veljače i nema nikakve veze s političkim pritiscima, ustvrdio je.

Na upit kada će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da što se tiče njegovog rasporeda najvjerojatnije u onom tjednu kada završi Sabor, od 17. do 21. prosinca.

Nije želio komentirati treba li Vlado Galić ostati na funkciji savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost s obzirom na njegovu navodnu upletenost u aferu SMS.

Plenković: Dio zastupnika rade cirkus od državnih institucija i spušta razinu političke kulture

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s jučerašnjom blokadom saborske govornice Plenković je rekao da predsjedavajući u Saboru mora imati mogućnost razgovaranja za vrijeme vođenja sjednice. "Uz svo dužno poštovanje, ako stavljate na vagu telefonski razgovor predsjedavajućeg koji vjerojatno ima veze sa sjednicom te cirkus kojega oporba radi u Hrvatskom saboru - onda je to nefer. Jučer ste vidjeli da jedan dio zastupnika radi cirkus od državnih institucija i spušta razinu političke kulture. Kada dođu bilo koji izbori ljudi se moraju upitati kome dati povjerenje da upravlja državom i da ju vodi. Kada vidite cirkus koji rade njihovi najvidljiviji glasnogovornici onda možete misliti kakvi su oni inače i kako bi to bilo da imaju veću odgovornost od oporbene koju trenutno imaju i koju će još dugo imati".

"Politička komunikacija može nositi različita odijela. Možemo biti decentni, okrenuti sadržaju, ali ono što sam ja primijetio od ovih cirkusanata - kada god im u saborskoj raspravi krenete odgovarati samo malo čvršće odmah svi skupa krenu plakati i osjećat se ugroženima, a pri tom ne vide što oni govore, koliko vrijeđaju", rekao je Plenković.

Osvrćući se na prigovore oporbe da se važne teme ostavljaju za popodnevni rad, kada je pozornost javnosti nešto manja, Plenković je objašnjavao kako izgleda rad u Europskom parlamentu u odnosu na Hrvatski sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!