08:17 / 06.02.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Plenković o EPK: Nema mjesta špekulacijama o rezervi Vlade

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Veselimo se da će Rijeka i Primorsko-goranska županija sljedećih nekoliko mjeseci biti sjedište brojnih kulturnih aktivnosti, rekao je Plenković.
Na dnevnom redu današnje Vladine sjednice uz ostalo su bili Nacrt konačnog prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o poduzetim aktivnostima Ministarstva zdravstva za sprječavanje širenja koronavirusa te odluka o donošenju Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama 2020.-2024.

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao primanje u Vatikanu kod pape Franje na kojem su uz njega bili ministri Gordan Grlić Radman, Nina Obuljen i Darko Horvat.

- Bilo je zaista ugodno, obnovili smo mu poziv za posjet Hrvatskoj, rekao je Plenković. Dodao je da su između ostalog razgovarali i o bilateralnim odnosima i konstatirali da su izvrsni.

Osvrnuo se i na brexit, rekavši da smo apsolvirali jednu od ključnih političkih tema koja je bila dio programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Komentirao je i presudu Europskog suda u vezi tužbe Slovenije gdje se sud proglasio nenadležnim.

- Vrlo otvoreno, riječ je o pobjedi naših pravnih argumenata, rekao je Plenković, dodajući da su temu sve godine mandata vodili vrlo smireno, politički odvažno, štiteći nacionalne interese i hrvatski suverenitet, ali vrlo mirno i staloženo.

- U ovom trenutku, ono što je najvažnije, pozivam Sloveniju kao susjednu i prijateljsku državu na nastavak razgovora i pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja za pitanje granica, poručio je Plenković.

Čestitao je Rijeci na otvaranju Europske prijestolnice kulture i osvrnuo se na kritike što nije bio nazočan jer je bio na službenom sastanku u Portugalu.

- Bilo je jako puno bizarnih odjeka u medijima, rekao je Plenković, dodajući da je Vlada financijski posljednjih nekoliko godina snažno poduprla organizaciju te da su na otvorenju bili brojni ministri i njegov savjetnik Zvonko Kusić.

- Veselimo se da će Rijeka i Primorsko-goranska županija sljedećih nekoliko mjeseci biti sjedište brojnih kulturnih aktivnosti, a i ja ću sigurno doći i biti nazočan na nekoj od tih aktivnosti. Nema mjesta špekulacijama ili bilo kakvom stavu o eventualnoj rezervi Vlade prema tom važnom događaju, poručio je Plenković.

Čestitao je novom ministru zdravstva Viliju Berošu, koji je zamijenio razriješenog Milana Kujundžića.

- Toliko toga dogodilo se od prošlog petka da mi to već djeluje davno, rekao je Plenković.

Zahvalio je ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković na organizaciji i pripremi Vijeća za demografsku revitalizaciju prošli tjedan.

- Zaista je bilo vrlo sadržajno i u pogledu postignuća koje smo dosad učinili na tom tragu politike u brojnim resorima. Isto tako i plan za izradu nove strategije gdje smo čuli prezentaciju nacrta na kojem će se još malo raditi i nakon toga ćemo usvojiti taj dokument s ciljem da našim mjerama preokrenemo trendove kad je riječ o prirodnom priraštaju i da dobrom kombinacijama različitih politika stvorimo preduvjete za korake naprijed u ovoj važnoj egzistencijalnoj temi, rekao je Plenković.

Spomenuo je i veliku konferenciju međureligijskog dijaloga Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu održanu ovaj tjedan.

- Dobro je da je Hrvatska baš za vrijeme predsjedanja bila domaćin jednog ovakvog događaja, poručio je.

Odobren postupak za zajam IBRD-a za učinkovito pravosuđe

Vlada je odobrila pokretanje postupka za sklapanje ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD)  u iznosu od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje. Projekt se sastoji od dvije komponente - smanjenja administrativnog opterećenja u poslovanju poduzeća i osnaživanja gospodarske klime povećanjem učinkovitosti pravosuđa.

Ukupna vrijednost predloženog zajma je 100 milijuna eura. Pritom je za prvu komponentu predviđen iznos od 25 milijuna eura. Ta je komponenta u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Druga komponenta zajma u nadležnosti je Ministarstva pravosuđa, a odnosi se na širenje upotrebe elektroničkih usluga u pravosuđu, smanjenje broja sudskih predmeta starijih od 10 godina te smanjenje vremena za prvostupanjske odluke u parničnim i stečajnim predmetima pred trgovačkim sudovima.

Jedna od namjena zajma unutar druge komponente je ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, u sklopu čega se planira obnova zgrada pravosudnih tijela u Zagrebu (Općinski građanski sud i Općinski radni sud), Kutini (Općinski sud), Vinkovcima (Općinski sud) i Varaždinu (Općinski sud, Trgovački sud, Županijski sud i Županijsko državno odvjetništvo).

Ukupni troškovi druge komponente su 73,1 milijuna eura, što predstavlja troškove upravljanja projektom. U državni proračun bit će uplaćeno 50 milijuna eura zajma i to po ostvarenju dogovorenih rezultata, a preostalih 50 milijuna eura odnosi se na izravno ulaganje u pravosudnu infrastrukturu i vođenje projekta.

Drugačiji način reguliranja zapošljavanja stranaca

Vlada je sa sjednice uputila u Hrvatski sabor prijedlog zakona o strancima (EU) kojim se na drugačiji način regulira zapošljavanje stranaca, budući da Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za njihovo zapošljavanje.

Poslodavci bi se ubuduće za pronalaženje radne snage obraćali Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), koji će im izdati mišljenje nakon što provede test tržišta rada.

- Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HHZ će izdati pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca. Tek nakon toga poslodavci mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvola za boravaka i rad u policijskim upravama odnosno postajama, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakonom je propisano i da taj postupak pred nadležnim tijelima do izdavanje dozvole za boravak i rad može trajati najviše 45 dana, a propisane su i iznimke od provedbe testa tržišta rada vezano uz deficitarna zanimanja - kada je taj rok 15 dana, a u slučaju sezonskog rada od 90 dana - rok je 10 dana.

Odluku o zanimanjima za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada, Upravno vijeće HZZ-a je dužno donijeti u roku od 8 dana od stupanja na snagu ovog zakona, a predviđeno je da on stupi na snagu od početka iduće godine.

Zakonom se uvodi i novi institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom (rad, spajanje obitelji, studiranje, istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje), odnosno ako mu je izdana dozvola za boravak i rad, a za ulazak u Hrvatsku mu je potrebna viza, naveo je Božinović.

Povoljnije je i reguliranje privremenog i stalnog boravka za pripadnike hrvatskog naroda sa stranim državljanstvom ili bez državljanstva, a koji imaju potvrdu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske - jer neće trebati ispunjavati uvjet od 5 godina zakonitog boravka, već samo 3 godine. Također pod povoljnijim uvjetima stalni boravak mogu steći i članovi obitelji hrvatskog državljana - jer neće trebati ispunjavati uvjet od 5 godina zakonitog boravka, već samo 4 godine.

U Sabor zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kojim se želi čuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu te potaknuti razvoj grada.

Poseban domovinski pijetet obuhvaća sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, dostojno obilježavanje dana posebnog domovinskog pijeteta u Vukovaru, označavanje vukovarskih mjesta stradavanja i sjećanja iz Domovinskog rata, odgovarajuće odgojno-obrazovne i znanstvene aktivnosti i dr. Područja posebnog domovinskog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci u Općini Bogdanovci.

Zakonom će se uspostaviti posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj, kao stalno, međuresorno tijelo od 15 članova koje će imenovati Vlada na vrijeme od četiri godine.

Saboru je upućen i konačni prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, kojim bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica te bi svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Vlada je donijela i rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Orahovice te Općinskog vijeća općine Otok zbog toga što u zakonom određenom roku - do kraja prošle godine - nisu osvojile proračun za ovu godinu niti odluku o privremenom financiranju.

Prijevremeni izbori održavaju se u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkog tijela, a u slučaju podnošenja tužbe predsjednika raspuštenog predstavničkog tijela Visokom upravnom sudu protiv rješenja o raspuštanju, u roku od 90 dana od objave odluke Suda ako je tužba odbačena ili odbijena.

Beroš o koronavirusu

U Hrvatskoj nema koronavirusa, a Ministarstvo zdravstva i Vlada brzo su i adekvatno reagirali na pojavu epidemije u svijetu tako da nema mjesta panici, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade podnoseći izvješće o aktivnostima Ministarstva zdravstva u vezi tog virusa.

Infekcija koronavirusom nova je bolest i Hrvatska mora biti spremna na sve moguće scenarije, potreban je oprez u postupanju prema potencijalnim bolesnicima koji dolaze u zemlju, pa Ministarstvo zdravstva koordinira i implementira kroz svoj Krizni stožer sve mjere oko toga, rekao je Beroš. Naveo je kako je s današnjim danom u svijetu registrirano 28.280 oboljelih, među kojima 257 izvan Kine. Dosad je bilo 565 smrtnih slučajeva, pri čemu dva izvan Kine. Bolešću su zahvaćene ukupno 24 zemlje.

U Europskoj uniji dosad je registrirano 28 oboljelih, i to u Francuskoj, Njemačkoj, Finskoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Belgiji i Rusiji.

Beroš ističe kako karakteristike infekcije nisu još toliko alarmantne da bi trebalo razmišljati o nekoj izrazitoj ugrozi, međutim, ukazuju da je potreban određeni oprez u postupanju prema potencijalnim bolesnima koji dolaze u našu zemlju.

- Neposredno po izbijanju epidemije aktivirana je stručna skupina Ministarstva zdravstva, a Krizni stožer uspostavio je vezu s cijelim zdravstvenim sustavom, uključivo i telemedicinski videokonferencijski link uz kadrovska dežurstva i pripravnost na poziv, kaže Beroš.

Zdravstveni nadzor za sve putnike koji dolaze iz Kine

Svi mehanizmi Kriznog stožera stavljeni su u punu funkciju, a Stožer je uputio svim gradovima i županijama obavijest o potrebi praćenja zdravstvene situacije na njihovu području.

Izrađene su detaljne upute za sve zdravstvene djelatnike u slučaju sumnje, upute za graničnu policiju i granične sanitarne inspektore.

Putem Agencije za civilni i zračni promet distribuirane su upute HZJZ-a svim aviokompanijama s krajnjim odredištem u Hrvatskoj i pokrenuta uspostava međuresorne suradnje sa svim relevantnim državnim institucijama.

HZJZ je 2. veljače uveo i mjeru zdravstvenog nadzora za sve putnike koji dolaze iz Kine ili su u njoj boravili unazad 14 dana inkubacijskog perioda. Da je to bila dobra mjera pokazalo se već isti dan jer je u Hrvatsku sletjela hrvatska državljanka koja je 12 dana ranije boravila u Wuhanu, napominje Beroš.

- Nacionalni stožer civilne zaštite zasad nije sazvan jer je situacija u Europi mirna, a u Hrvatskoj nemamo ni jednog oboljelog, no svi mehanizmi za njegovo aktiviranje su spremni. Trenutno Ministarstvo zdravstva koordinira i implementira mjere kroz vlastiti Krizni stožer, dodao je.

Na europskoj razni Hrvatsko predsjedništvo zajedno s Europskom komisijom i Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti prati epidemiološku situaciju, a idućih dana održat će se niz događaja.

Već sutra bit će održana videokonferencija ministara zdravstva na razini EU-a kako bi se razmijenila mišljenja i sljedeći koraci na tom području, najavio je Beroš.

Usvojen Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama

Vlada je usvojila i petogodišnji Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama koji definira aktivnosti koje će zajedničkim djelovanjem nadležnih državnih tijela, škola i nevladinih organizacija pridonijeti najboljoj mogućoj zaštiti dionika odgojno-obrazovnoga sustava od nasilja.

Akcijskim planom za prevenciju nasilja u školama 2020.-2024., prihvaćenim na sjednici, obuhvaćen je zakonodavni okvir, dostupnost i kvaliteta podataka, potpora dionicima odgojno-obrazovnoga procesa, školski preventivni programi, projekti i strategije te medijska kampanja kroz šest ciljeva s više podciljeva.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako je donošenje Akcijskog plana svojevrsni ekonomski i etički imperativ te navela da je najraširenija vrsta nasilja u školama međuvršnjačko nasilje.

- Kada sagledavamo što se događa u našim školama, ne možemo reći da to izlazi iz konteksta u usporedbi s prethodnim razdobljem ili u usporedbi s drugim državama, ali sigurno je da je stanje takvo da traži jedan cjeloviti pristup koji onda treba predvidjeti različite mjere i različite ciljeve i financijska sredstva kako bi se ostvarila škola koja ima nultu stope tolerancije na bilo kakvo nasilje i koja se uspješno bori protiv bilo kakvog oblika nasilja, rekla je.

Šest ciljeva Akcijskog plana, dodala je, obuhvaća i djelomičnu promjenu zakonodavnog okvira, sustavno prikupljanje podataka, ali i poboljšanje kvalitete programa koji se provode u školama vezano uz prevenciju nasilja. Prvi je cilj usklađivanje i unaprjeđivanje zakonodavnog okvira za prevenciju nasilja u školama. Slijedi ostvarivanje sustavnog prikupljanja i obrade podataka koji su relevantni za prevenciju nasilja u školama, poboljšanje kvalitete i praćenje te povećanje broja verificiranih školskih programa/projekata za prevenciju nasilja koji se provode u školama.

Četvrti je cilj osiguranje sustavne mjere potpore u prevenciji nasilja u školama učenicima, učiteljima, roditeljima/skrbnicima, a peti osiguranje pretpostavki za ostvarenje nulte tolerancije na nasilje u školama. Šesti je cilj provođenje medijske kampanje o prevenciji nasilja u školama.

- Treba istaknuti da se računa na široku edukaciju i kontinuirani razvoj kompetencija radnika zaposlenih u školama vezanih uz prevenciju nasilja i pravodoban odgovor u slučaju dešavanja bilo kakvog nasilja u školama, rekla je Divjak.

Podupirat ćemo projekte koje škole imaju, nagrađivati najbolje škole koje će se uspješno boriti protiv nasilja, raditi na razvoju empatije među učenicima i zaposlenicima, dodala je.

Akcijski plan tako, među inim, predviđa usvajanje Povelje o nenasilju na nacionalnoj razini na temelju koje će svaka škola izraditi kodeks ponašanja koji se temelji na empatiji i definira zajednički sustav vrijednosti usmjeren na promociju nenasilja i podržavajućega školskog okruženja.

Za provedbu Akcijskog plana do 2024. godine bit će potrebno, procijenjeno je, nešto više od 27 milijuna kuna.

Povjerenstvo koje je izradilo Akcijski plan imalo je 23 člana, a sudjelovali su, uz predstavnike Ministarstva, i predstavnici Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, UNICEF-a, Hrvatske udruge socijalnih pedagoga, Hrvatskoga psihološkog društva, Hrvatskoga pedagogijskog društva, Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama, Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Sindikata hrvatskih učitelja, pravobraniteljice za djecu, MUP-a, Agencije za odgoj i obrazovanje, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i Centra za pružanje usluga u zajednici, "Savjetovalište Luka Ritz" te predstavnici Nacionalnog vijeća učenika.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je nasilje u školama negativna pojava koju je nužno suzbijati i prevenirati brojnim mjerama i zajedničkim naporima, od obitelji pa do obrazovnog sustava, radi zaštite djece i digniteta nastavnika i profesora.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!