14:34 / 26.06.2020.

Autor: B.A./HRT

Plenković o Ivaniševiću: Druženje s tenisačima trajalo je dvije-tri minute

-

-

Foto: - / -

Jedno je biti dane zajedno, a drugo je biti dvije-tri minute u vrlo kratkom kurtoaznom pozdravljanju, rekao je premijer Plenković.
Jedno je biti dane zajedno, a drugo je biti dvije-tri minute u vrlo kratkom kurtoaznom pozdravljanju, rekao je premijer Andrej Plenković danas u Koprivnici komentirajući svoje druženje s tenisačima na turniru u Zadru nakon što je objavljeno da je i Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus.

Plenković je rekao da je njegovo druženje s tenisačima trajalo dvije-tri minute te da je nakon konzultacije s epidemiolozima stvar jasna. Rekao je i da razumije želju SDP-a i krajnje desnih opcija da ode u samoizolaciju, ali da je između tih želja i realnosti ogromna razlika. Istaknuo je da su tenisači proveli dane zajedno.

- Jedno je biti dane zajedno, a drugo je biti dvije-tri minute u vrlo kratkom kurtoaznom pozdravljanju. Tu je ta razlika i tu je priči kraj, poručio je Plenković, dodavši da se ne konzultira s nadriliječnicima, već s epidemiolozima.

Na novinarsko pitanje što ako se ispostavi da je pozitivan odgovorio je da ne vidi potrebe da odgovara na hipotetska pitanja.

Rekao je da "njegov prijatelj i simpatizer" ("I ja njega simpatiziram") Gordan Maras iz SDP-a vapi da on ode u samoizolaciju.

- Nitko od ovih, niti iz SDP-a niti od Škore, nije osigurao Hrvatskoj 6,5 milijardi eura financiranja baš ovih mjeseci, kada i mi i ostali znamo da ćemo imati pad BDP-a, zadržao investicijski kreditni rejting i omogućio da svi ljudi u Hrvatskoj imaju sigurne mirovine, sigurne plaće, da država normalno funkcionira i da smo spremni reaktivirati hrvatsku ekonomiju i boriti se sa zdravstvenim izazovima Covida, rekao je Plenković.

- Zato na ovim izborima birate one na koje možete računati u krizi i one koji su ili neiskusni ili šarlatani. Hoćete ove koji lamentiraju ili ove koji rješavaju probleme? To je odabir, dodao je.

Poručio je da je zdravstveni sustav spreman u potpunosti za bilo kakve izazove te ponovio da većina oboljelih u ovom trenutku ima vrlo blage oblike bolesti.

Novinari su ga pitali o prebacivanju promocije polaznika vojnih škola iz Vukovara u Zagreb, a Plenković je rekao da zna samo da je to MORH organizirao te da tu ne vidi nikakav problem. Za gradonačelnika Vukovara i donedavnog HDZ-ovca Ivana Penavu rekao je da nije baš najkomunikativnija osoba te da je jučer htio biti zamjenik predsjednika HDZ-a, a nakon dva dana otišao u drugu opciju.

- S time je on dovoljno rekao o sebi, rekao je Plenković.

Premijer je optužio SDP da je u ovoj krizi sporio ustavne osobe i kroz Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti, što je nazvao prvim porazom oporbe na pitanju Covida-19. Drugom orkestriranom akcijom oporbe nazvao je pitanje imamo li zaštitne opreme, te rekao da je zahvaljujući Vladi oprema osigurana i da je zdravstveni sustav miran. Treći udar bio je oko ekonomije, a Vlada je odlučila donijeti mjere za pomoć radnicima i poslodavcima te u lipnju imamo isti broj zaposlenih kao prije Covida-19, naveo je Plenković. Nakon toga bio je pritisak za otvaranjem, dodao je.

- Po svim bitnim točkama oporba je nastojala rušiti obranu od Covida, rekao je Plenković, dodajući da oporba sada nakon svega ne želi na izbore.

Plenković je rekao da je ova Vlada učinila puno za Koprivničko-križevačku županiju te da su im fiskalnom decentralizacijom omogućili više sredstava - 2019. prihodi su kumulativno povećani 99 posto u odnosu na 2017. posto, istaknuo je. U vremenu Covida za potporu za plaće dosad je isplaćeno 76 milijuna kuna, dodao je, čime su održana brojna radna mjesta u županiji.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da u drugoj izbornoj jedinici HDZ očekuje pobjedu te pozvao sve birače desnice da glasaju za njih.

- Svaka druga opcija s desne strane političkog spektra može dovesti Restart koaliciju u bolju poziciju nego što joj objektivno pripada, poručio je Jandroković.

- 2016. smo ovdje osvojili šest mandata, očekujemo isti takav rezultat i ovaj put, rekao je Plenković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!