10:19 / 15.04.2019.

Autor: I.H./HRT

Plenković o Jasenovcu, Kinezima, brexitu, obiteljskom nasilju...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković je govorio i o poslovnom forumu u Dubrovniku "Kina +16" gdje su uspostavljeni brojni kontakti - vjeruje da će rezultirati boljom trgovinskom razmjenom.
Premijer Plenković se na početku 152. sjednice Vlade osvrnuo na aktualna zbivanja. Kazao je da je Vlada jučer posjetila Jasenovac, odala pijetet žrtvama i osudila režim u kojem su takvi logori postojali - naglašeno je da je važno njegovati kulturu sjećanja. Nada se da će sljedeće godine, uz zajedničke aktivnosti s predstavnicima manjina, u Jasenovcu biti jedna jedinstvena komemoracija.

- Izrazili smo pijetet prema žrtvama tog ustaškog logora, osudili režim u kojem su takvi logori postojali, a također naglasili da njegujemo kulturu sjećanja, osobito emancipiramo teme koje su vezane za Drugi svjetski rat i kvalitetno obrazujemo naše mlade, kazao je Plenković.

O posjetu kineskog premijera Plenković kaže da je bio izrazito važan za Hrvatsku, važan u pogledu odnosa s Kinom i dizanja na razinu kakvu još nismo imali.

- Bio je to prvi posjet kineskog premijera Hrvatskoj uopće, dodao je.

Potpisani su brojni sporazumi o ulaganjima, izvozu u Kinu, suradnji u području sporta, financiranju istraživanja, suradnji u području turizma.

Plenković je govorio i o poslovnom forumu u Dubrovniku "Kina +16" gdje su uspostavljeni brojni kontakti - vjeruje da će rezultirati boljom trgovinskom razmjenom. U Klovićevim dvorima otvorena je izložba o drevnim kineskim učenjacima, vjeruje da će biti posjećena. Kazao je kako je mnogo učinjeno na bilateralnom planu, posjetili su i gradilište Pelješkog mosta - kineski premijer je svjestan važnosti i veličine projekta.

Plenković kaže da u Hrvatsku trebaju još doći predstavnici kineske kompanije za brodogradnju vezano za Uljanik i 3. maj. Kazao je da su učinili sve da Kineze animiraju i zainteresiraju za brodogradilišta.

Cijeli summit okupio je 17 članica platforme za suradnju s Kinom, to je dio kontinuiranog jačanja našeg vanjskopolitičkog položaja.

Plenković se osvrnuo i na produljenje brexita, smatra kako je Britanija dobila razuman rok da se riješi to pitanje.

Premijer je komentirao i sastanak s predstavnicima udruga koje vode brigu o žrtvama nasilja.

- One će također pomoći u svim naporima koje Vlada radi na međuresornoj razini kako bi spriječili i kažnjavali obiteljsko nasilje i kako bismo ojačali sve mehanizme i sve institucije koje u procesu sudjeluju da se pomogne žrtvama, istaknuo je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!