16:36 / 18.08.2019.

Autor: Nikolina Ćosić/P.F./HRT

Plenković o Mađarević: Ako je to točno, ako nije hakirana, to je katastrofa

-

-

Foto: - / -

Ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, a meni se čini da bi to moglo biti upravo to, donijet će odgovarajuće odluke, komentirao je premijer slučaj Mađarević.
I danas stižu reakcije na slučaj prve tajnice Elizabete Mađarević, koja je povučena iz veleposlanstva u Berlinu zbog njezinih neprimjerenih tekstova na društvenim mrežama za koje ona tvrdi da su djelo hakera. Premijer je slučaj opisao kao katastrofu, a predsjednica poručuje da su neprihvatljive izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Premijer Andrej Plenković u Barbanu je komentirao slučaj Elizabete Mađarević zbog njezinih neprimjerenih tekstova na društvenim mrežama

- Mislim da su ministar i ministarstvo dobro reagirali i povuklo ju nazad. Ovih dana provest će cijelu proceduru i doći će inspekcija u ministarstvo. Ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, a meni se čini da bi to moglo biti upravo to, donijet će odgovarajuće odluke, rekao je Plenković.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to "katastrofa" te da se ministarstvo jasno ogradilo.

- Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

O slučaju Mađarević putem Twittera oglasila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Nasuprot netrepeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država, napisala je predsjednica.


I predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je slučaj.

- Riječ je o gruboj povredi radne dužnosti, jednom stavu koji je potpuno neprihvatljiv za ministarstvo, odnosno za državnu službu. Mislim da je jedino moguće rješenje udaljenje sa službe, rekao je Bernardić.

Podsjećamo, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama ovog ljeta objavljivala je tekstove ksenofobnog, rasističkog i homofobnog sadržaja. Ministarstvo se ogradilo od njezinih stajališta i pozvalo je na odgovornost. Ona sada tvrdi da joj je profil hakiran.
Diplomatkinja Mađarević tvrdi da joj je profil hakiran, ponovno se oglasio MVEP
Hoće li se dogoditi udaljenje Elizabete Mađarević iz službe mogli bismo doznati već idući tjedan. Ministarstvo radi na slučaju, inspekcija utvrđuje je li bilo težih povreda službene dužnosti, nakon čega će odlučiti o daljnjem postupanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!