Plenković o Milanoviću: Suprotna stajališta o temeljnim pitanjima

17.03.2023.

15:32

Autor: P.F./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Istarskoj županiji u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministara mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Nakon svečanog otvorenja Parka Anne Frank dajo je izjavu novinarima i odgovarao na pitanja.O (ne)suradnji s Milanovićem


Premijer Andrej Plenković na početku je ponovno istaknuo sve što je Vlada dosad učinila. Potom se osvrnuo na odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem te zašto odbija surađivati s njim.

Plenković je nabrojao slučajeve blokiranja prijedloga Vlade za imenovanje raznih dužnosnika i predstavnika, primjerice Vojno-sigurnosno obavještajnoj agenciji za koju je prijedlog poslao ministar obrane Banožić.

- To je samo da javnost osvijesti gdje je problem i gdje teme stoje, istaknuo je.

Zatim se dotaknuo početka ruske agresije na Ukrajinu kada je Milanović odbio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Ako je postojao ijedan trenutak u našem paralelnom mandatu kada smo se trebali sastati zbog sigurnosnih ugroza, to je bio taj trenutak. Ni pisma ni razglednice. Nakon toga uslijedilo je njegovo potpuno soliranje i danas očito ponovljeni proruski stavovi, bez ikakvih konzultacija s Vladom koji su u potpunosti suprotni onome što je prirodna pozicija Hrvatske kao europske države, EU članice, NATO članice, zemlje koja nije ni neutralna ni nesvrstana i koja pruža veliku potporu i solidarnost Ukrajini. Imamo dijametralno različita stajališta o temeljnim pitanjima, naglasio je Plenković.

Podsjetio je na njegovo protivljenje, kao i 54 saborska zastupnika o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

- Ne govorimo mi o nekim idealnim odnosima pa da sada bismo kao neki debatni klub trebali ispred kamera slušati nepodnošljivu, nevjerojatnu, pristranu i krivu tezu o vanjskoj politici. Nama to ne treba. Imamo par imenovanja, pošaljemo dokumente, oni se mogu usvojiti bez sastanaka. Kada bismo mi kao Vlada pristali s njim sjediti to znači da bismo politički legitimirali stavove da je HDZ banda, lopovska organizacija, da smo nacisti, da smo udbaši, gojenci. Nema šanse da mi sjednemo s nekim tko to u političkom smislu govori nama. Zašto bismo mu dali legitimitet? Ne bi ste ni vi ni itko tko je normalan. Ako ima odluka, poslani su dopisi, izvolite odgovoriti, supotpisati. Ne sjedimo mi zajednički pa potpisujemo mape. Sve se to rješava korespondencijom. Suradnja u normalnim okvirima s odgovornim osobama da. U nenormalnim okvirima s političkim divljaštvom, nekulturom, divljačkom komunikacijom i napadanjem to ne dolazi u obzir. To se neće dogoditi, to nitko ne bi pristao, rekao je Plenković.

Plenković: Strani dužnosnici ne žele se sastati Milanovićem


Istaknuo je da strani dužnosnici ne žele surađivati s Milanovićem koji je izoliran u svojim stavovima te nabrojao tko je bio u Hrvatskoj u posljednje vrijeme i nije se sastao s predsjednikom Republike.

- Da osvijestimo, ovdje je nedavno bio španjolski premijer nije se susreo s njim, bila je danska premijerka, nije se susrela s njim, bio je predsjednik kanadskog Senata i nije se susreo s njim, bio je potpredsjednik Vlade Italije Tajani jutros i nije se susreo s njim. Razumijete li koje mu poruke šalju naši saveznici i partneri – i mi čujemo što govorite godinu dana i vi niste naš sugovornik, rekao je Plenković.

O naknadi za roditelje njegovatelje


Govoreći o Zakonu o socijalnoj skrbi i roditeljima njegovateljima, istaknuo je da je njegova Vlada povećala naknade za roditelje njegovatelje s 2500 na 4000 kuna.

- Mi ćemo pitanje naknada riješiti. Ministar Piletić je danas više nego jasno kazao da će Vlada predložiti cjelovito rješenje. U mandatu naše Vlade nema naknade ili prava koje nije povećana, a da ne govorim o odlukama o posebno skupim lijekovima. Ova ista gospođa Mrak Taritaš koja je danas bila predlagatelj, prije nekoliko mjeseci je bila protiv zakona kada su se dizale naknade. Mi nismo za to da gledamo kako se na licemjeran način nastoji izmanipulirati ljudska nesreća. Tu smo da pomognemo. Ako je ijedna Vlada dizala prava i naknade te pokazala suosjećanje i skrb, pokazala je naša i pokazivat će i dalje, istaknuo je premijer Plenković.

O izborima


Na pitanje o izborima rekao je kako su izbori za godinu dana i nekoliko mjeseci.

- Mislimo da smo učinili jako puno za sedam godina, rekao je te nabrojao što je Vlada činila u energetskoj krizi i posljedicama rata u Ukrajini.

- Imamo puno postignuća za demonstrirati, puno programskih ciljeva koje smo realizirali. Utakmica je otvorena svakome, ovo je demokratska zemlja i želimo svakome da se trudi dobiti potporu. Mi ćemo nastojati obnoviti povjerenje građana kad dođe vrijeme, ali izbori su daleko, rekao je završno premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!