12:38 / 21.10.2020.

Autor: HRT/B.V.M.

Plenković o Milanoviću: Kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca

-

-

Foto: - / -

Što se tiče samog predsjednika Republike, smatram da je relativizirao jer je rekao da se to moglo dogoditi na bilo kojoj drugoj pozornici, rekao je Plenković.
Mi smo na razini Vlade, s obzirom na to da sam rekao da postoje tri načina kako ćemo se boriti protiv radikalizacije, krenuli s tri aktivnosti, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Baćinu. Što se tiče pisma oko sjednice VNS-a, ja sam ga, kaže, vidio prije u medijima, nego što su mi ga donijeli u ured.

➡️ Milanović pisao Plenkoviću, predlaže sjednicu VNS-a
➡️ Sve oštrija polemika premijera i predsjednika
➡️ Stanje sigurnosti i prijetnje premijeru - analiza

➡️ Što nam poručuje tragičan događaj na Trgu svetog Marka?

- Prva je aktivnost konkretno vezana za ovaj slučaj, to je jedan dio, drugi je institucionalni dio bavljenja borbom protiv radikalizma. U četvrtak je koordinacija za sustav domovinske sigurnosti koja se treba baviti ovim temama. Da analizira stanje i pojača međuresornu suradnju i treće da izađe s prijedlogom mjera.


Kad budemo imali takvu podlogu onda možemo razmišljati i o Vijeću za nacionalnu sigurnost.

- Dakle, nikakav ad hoc nepripremljeni sastanak, nego kad ocijenimo taj trenutak i da je sadržaj rasprave temeljito pripremljen. Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv onih stranaka koje odobravaju ili nalaze razumijevanja za akte po meni terorizma koje smo vidjeli u ponedjeljak ispred Vlade.

Što se tiče samog predsjednika Republike, smatram da je relativizirao jer je rekao da se to moglo dogoditi na bilo kojoj drugoj pozornici. To meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca, ja tako čitam njegovu poruku, kada dođe vrijeme o tome ćemo temeljito raspraviti, rekao je Plenković.

Na pitanje da mu je Milanović dao podršku, kaže mi smo se kratko čuli, svega tri minute.

Odgovorit ću mu pismeno, vidjet ćete zaključak Vlade sutra, a kada sastanak bude kvalitetno pripremljen, onda ćemo odlučiti kada ćemo sjednicu održati, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!