Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Vlada će početi obavljati konzultacije

02.12.2022.

11:58

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Misija EU-a za vojnu pomoć Ukrajini odnosi se na "vojnu pomoć", rekao je u petak premijer Andrej Plenković odbacivši prijedlog oporbe da Hrvatska u njoj sudjeluje u civilnom dijelu.


Nakon što su se predsjednik države i oporba usprotivili prijedlogu Vlade da Hrvatska u sklopu misije EU-a obučava ukrajinske vojnike, Zeleno-lijevi blok u Hrvatskom saboru predložio je da ih Hrvatska trenira za razminiranje, osiguranje i zaštitu oslobođenih područja te mjesta ratnih zločina i jačanje u području kibernetičke sigurnosti.

- Misija EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM), kao što i njezin naziv kaže, misija je vojne pomoći, rekao je premijer rabeći engleski naziv "military assistance" u izjavi novinarima u Osijeku nakon svečane sjednice u povodu dana grada.

- Cijela tehnička vrsta angažmana nije smišljena od strane civilnog dijela MORH-a, nije smišljena od strane politike, od strane HDZ-a, već od strane glavnog stožera Oružanih snaga, dakle od strane vojnika, rekao je.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM podijelilo je Sabor pa će vladajući zastupnici glasati "za", a oporba se protivi tvrdeći da je odluka vlade protuustavna i da su zastupnici žrtve neslaganja između predsjednika Zorana Milanović i premijera.

- Otvorena su im vrata pa imaju šanse još dva tjedna, rekao je Plenković.

Da bi Sabor potvrdio Vladin prijedlog, potrebna je dvotrećinska većina glasova zastupnika. Odluku o misiji donosi Sabor jer se s njome nije složio predsjednik države i ujedno vrhovni zapovjednik vojske.

Milanović tvrdi da prijedlog nije u skladu s ustavom i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje. 

- Ne znam. To s pisanjem pisama otklonio sam prije dva dana. To je neka nepotrebna debata. U svim situacijama dosad to je pisao ministar obrane. Čak smo našli i neke situacije gdje je to nekada predsjedniku pisao i zamjenik ministra, i to u vrijeme Milanovićeve vlade. To je totalno promašena tema. To neka zaborave. Procedura je poštovana, naglasio je Plenković.

- Što se tiče sadržaja što bi se moglo raditi, otvoren sam ako ima neka korisna inicijativa. Cijela vrsta angažmana tehnička nije smišljena od civilnog dijela MORH-a, nego je ponuđena od Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, poručio je. 

Plenković o ograničavanju rada nedjeljom: Vjerujem da će to proći 

Plenković je komentirao i o ograničenje rada nedjeljom.

- Vjerujem da će to proći jer smo se za to dugo pripremali. Uzeli smo u obzir sve elemente. Nedjelja je važan dan u našoj kulturi i tradiciji. I zato smo odlučili ograničiti taj rad na 16 nedjelja. Vjerujem da ćemo prvo dobiti podršku u Saboru za to. Mislim da je taj paket adekvatno predložen, kazao je.

Rekao je kako se riječ priziv savjesti nije koristila do ovog tjedna.

- Niti smo je mi ikad spomenuli, niti je to itko govorio, rekao je.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako ministar Piletić dodatno radi na novom Zakonu o radu.

O nacionalnom stadionu

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na izgradnju nacionalnog stadiona. Kazao je kako cijeli koncept koji hrvatska Vlada želi je da to bude jedan koncept partnerstva.

- Vi ste vidjeli da je Zakon o sportu dobio golemu potporu u Hrvatskom saboru. Sad imamo pravni temelj. Takav projekt treba uključiti i lokalnu sredinu o kojoj se radi, treba uključiti klub o kojem se radi, naglasio je Plenković.

Plenković o naknadama za roditelje koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju

Govoreći o naknadama za roditelje koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, Plenković je rekao da se jučer održao sastanak s osobama s invaliditetom.

- Tu su tri točke. Ono što sam ja dogovorio s predstavnicima udruge Sjena jest da se naknada poveća s 2. 300 na 4. 150 kuna. To ide u zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama. To će biti na sjednici Vlade idući tjedan. Što se tiče zakona o osobnoj asistenciji, on je pušten u javno savjetovanje jučer. Ideja je da se taj zakon u Saboru donese do 1. srpnja, kazao je predsjednik Vlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!