Plenković o potpisima: Ako su podaci iscurili to je jako loše

11.10.2018.

09:44

Autor: S.M./Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Dodao je kako se može očekivati da će Povjerenstvo koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa za referendume, već u iduću srijedu dovršiti svoj posao i dostaviti službeno izvješće sukladno Zakonu o refendumu.
Burne političke reakcije izazvala je neslužbena informacija da su propala dva referenduma - onaj o promjeni izbornog zakona i onaj za ukidanje istanbulske konvencije. Mediji su objavili da građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" nisu prikupile dovoljno potpisa.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako ne zna imaju li građanske inicijative za raspisivanje dva referenduma dovoljno potpisa i spornim smatra da su takvi podaci 'iscurili'. "Čekam ministra Kuščevića da sa svojim kolegama i povjerenstvom obavi posao do kraja, kazao je premijer. Sporno je da su podaci iscurili i to je jako loše, ako je to uopće istina, istaknuo je Plenković. Na pitanje sumnja li iz kojih izvora su mogli iscuriti ti podaci, odgovorio je da ne zna ništa o tomu, ali da bi volio to znati.Mediji su objavili danas kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, a ministar uprave Lovro Kuščević je rekao da to nisu informacije povjerenstva koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa. Demantirao je i da je on osobno, kao probni balon, plasirao u medije neslužbene informacije o nedovoljnom broju potpisa i rekao da će službeni podaci biti objavljeni sredinom idućeg tjedna. Demantij su uputili i iz Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) koja radi na prebrojavanju potpisa.

Ne iznenađuje me ništa, jer ja još nemam informacije. Sve ovo što čujemo, što čitamo negdje po nekakvim portalima nisu informacije. Dakle kada dobijem od Povjerenstva službeni izvještaj, onda su to informacije, i onda ću vrlo rado komentirati svaki pojedini potpis, izjavio je Kuščević prije sjednice Vlade. Dodao je kako se može očekivati da će Povjerenstvo koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa za referendume, već u iduću srijedu dovršiti svoj posao i dostaviti službeno izvješće sukladno Zakonu o refendumu. Građanska inicijativa Narod odlučuje je, u povodu medijskih napisa da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum o izbornom zakonu, ustvrdila kako je sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, te poručila da ne komentira neslužbene laži ministra uprave Lovre Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje iznosi službeno. Potvrđujemo da je Građanska inicijativa "Narod odlučuje" sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Hrvatski su građani dali 30.000 potpisa više nego što je potrebno za referendum (405.342 za prvo referendumsko pitanje i  407.469 za drugo referendumsko pitanje), stoji među ostalim u priopćenju inicijative.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!