Plenković o slovenskom stavu ulaska RH u shengenski prostor: Mi ostvarujemo svoj cilj

26.10.2022.

23:30

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Slovenska vlada neće blokirati ulazak Hrvatske u Schengen u prosincu, kada će o tome odlučivati ministri unutarnjih poslova, jer to je i interes Ljubljane, ali namjerava prihvatiti jednostranu izjavu da Hrvatska ulaskom u schengenski prostor, prihvaća arbitražnu presudu, objavilo je slovensko "Delo".

Nedavno je i Vojko Volk, vanjskopolitički savjetnik slovenskog premijera Roberta Goloba, rekao da Hrvatska ulaskom u Schengen, pravno gledano, priznaje granice država koje su članice tog prostora. Iz toga je zaključio da Hrvatska time posredno priznaje i arbitražnu odluku.

- To da li će Slovenija usvojiti neku jednostranu izjavu, može. Možemo i mi tako reći u našim izjavama što god hoćemo. Ono što je bitno mi ostvarujemo strateški cilj, prioritet, ono što smo obećali - a to su šengen i euro 1. siječnja, kazao je premijer RH Andrej Plenković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!