15:04 / 13.05.2018.

Autor: D.P./HRT/Hina

Plenković o spornim mailovima: Do kraja ćemo rasvijetliti sva pitanja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković je rekao i da nije detaljno pročitao mail komunikaciju potpredsjednice Vlade. "Uzet ću si vrijeme, pročitat ću ih i analizirati te nakon toga komentirati", kazao je premijer.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako će, vezano uz mail komunikaciju potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokor, rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost.

"Ako nešto nije bilo dobro, tražit ćemo odgovornost i ispravit ćemo pogreške, ako ih je bilo", izjavio je premijer Plenković na Medvedgradu upitan šteti li politički potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Vladi i HDZ-u. Istaknuvši da će sva pitanja rasvijetliti do kraja, rekao je da je HDZ najsnažnija i najodgovornija stranka te su sve što su radili, radili u najboljoj mjeri.

Plenković je rekao i da nije detaljno pročitao mail komunikaciju potpredsjednice Vlade s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokor. "Uzet ću si vrijeme, pročitat ću ih i analizirati te nakon toga komentirati", kazao je premijer, koji je danas, predvodeći izaslanstvo HDZ-a na Oltaru domovine na Medvedgradu položio vijence i upalio svijeće u povodu 96. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

Na novinarski upit hoće li se za odgovornost o kojoj govori, trebati čekati do 10. srpnja, do kada bi se trebala postići nagodba u Agrokoru ili je spreman reagirati i prije, odgovorio je: "Procijenit ćemo", a upitan o čemu to ovisi, rekao je: "O meni". Premijer je istaknuo da je potpredsjednica i ministrica gospodarstva Dalić svojim znanjem i angažmanom u Vladi iznimno pomogla da se dođe do sadašnjega gospodarskog rasta, do suficita u proračunu i slično.

Podsjetio je kako su u petak imali sastanak s koalicijskim partnerima na kojem su, vezano uz objavljene mailove ministrice gospodarstva Martine Dalić te nastavak procesa restrukturiranja Agrokora, zaključili kako im je najvažnija dobrobit hrvatske države, društva i gospodarstva. Pritom je i poruka koalicijskih partnera, naglasio je premijer Plenković, da je politička većina stabilna te da vlada i dalje normalno funkcionira.

Također, u idućim tjednima svi dionici tog procesa moraju uložiti dodatne napore kako bi se postigla nagodba i cijeli proces bude završen do 10. srpnja. Predsjednik Vlade RH rekao je i kako je treći zaključak tog sastanka bio da se temeljito ispitaju eventualne nepravilnosti u postupku i odgovaraju oni koji su za to odgovorni. "Prva i druga točka, po meni su od strateškog značenja. Treća treba biti do kraja rasvijetljena i otklonjeno sve što bi moglo zasjeniti, po meni, inače najveći srateški uspjeh rješavanja izazova kojih praktično nismo imali od vremena Domovinskog rata i onih izazova s kojima se suočavao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman", naglasio je.


Pupovac: Niti premijer niti Vlada nisu u pitanju

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da ni premijer ni Vlada nisu u pitanju, već mjesto gdje je nastala šteta te da je to potrebno popraviti što je moguće prije. Dodao je da će se o tome kako ukloniti štetu razgovarati sljedećih dana. Odgovorio je i na pitanje treba li Martina Dalić otići prije nagodbe. "Mi mislimo da sjena koja je bačena na jedan pozitivan proces, da teret koji se natovario propustima, greškama, ozbiljnim greškama, ne smije ni koalicija ni vlada više nositi. Mora se rasteretiti toga tereta", kazao je.


Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama

Premijer Plenković, upitan o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Istanbulske konvencije, rekao je kako inicijativa koja se tiče promjene izbornog sustava, zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma. "Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se zemlji izborni sustav definira referendumom", istaknuo je.

Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencije, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednosnim sustavom u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan hoće li Sabor tražiti očitovanje Ustavnog suda ako se prikupi dovoljno potpisa, rekao je kako je na to pitanje već prije odgovorio. I Jandroković je kazao kako zbog obveza nije pročitao mailove vezane uz Dalić. No, dodao je, ono što je vidio moglo se izbjeći. Pojasnio je kako mu se u jednom dijelu ne sviđa sadržaj tih mailova kao ni način na koji su se dopisivali sudionici te mail grupe. Upitan treba li zbog toga Dalić odgovarati rekao je kako će se o tome razgovarati poslije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!