17:55 / 13.09.2019.

Autor: HRT

Plenković o stavu čelnika HVIDRA-e

-

-

Foto: - / -

Hrvatska demokratska zajednica zajedno sa svojim partnerima odlučuje tko je u većini i kako ona izgleda, rekao je premijer Andrej Plenković u Krapini.
Na zahtjev HVIDRA-e, što se tiče partnera u parlamentarnoj većini, mogu javno odgovoriti - odlučivat će vodstvo HDZ-a, a ne netko drugi, rekao je novinarima predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Krapini, zamoljen da komentira novi istup HVIDRA-e.

Ne misli da je istup HVIDRA-e udar Josipa Đakića, koji je i član Nacionalnog vijeća HDZ-a, na njega.

- Jasno sam objasnio stav Vlade, stav HDZ-a i mene kao prvog čovjeka i Vlade i stranke o ovom problemu koji traje nekoliko tjedana. Rekao sam i da je Pupovac na svoj način reterirao od stavova koje smo čuli prije dva tjedna i koje smo jasno odbacili i ja i svi akteri na političkoj sceni. Treba pažljivo slušati što tko kaže i kako što tko može reći. Tako je vjerojatno i gospodin Periša danas na svoj način rekao nešto što nije baš tako kako ste u tu postavili pitanje, rekao je novinarima. 

Na pitanje je li to stav Josipa Đakića, kao što je rečeno na HVIDRA-inoj konferenciji za novinare, odgovorio je: "Pitajte Đakića, on će se ponašati kao lojalan član Kluba HDZ-a, sto posto. S njim sam ja razgovarao dosta. Neće biti poslušan, nego će biti dio politike HDZ-a, čiji je zastupnik u Saboru."

Plenković o predsjednici: Mi nismo blizanci - svatko ima svoju političku logiku

Za pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućeno Miloradu Pupovcu rekao je kako mu je bitno da je on situaciju o Pupovcu protumačio kako to zaista jest i podsjetio da je jučer artikulirao sve, te da je to stav stranke.

- Koga god čujete da govori drugačije govori u svoje ime, a ne u ime stranke, istaknuo je. Uputio je novinare da ostala pitanja postave njoj,  jer oni nisu blizanci "i svako ima svoju poliitčku logiku, a njegova je da smanjuje tenzije u društvu, osudi nasilje".

Premijer je ponovio u vezi napada u Uzdolju da je hrvatska policija munjevito razotkrila počinitelje kaznenoga djela s predumišljajem. Ocijenio je da predsjednica nije dizala tenzije.

- Mislim da mi kao Vlada i kao najveća stranka imamo utjecaja na smirivanje klime u društvu, u dijalogu s partnerima i pojašnjavanjem okolnosti u kojima se sve ovo zbiva. Još jednom podsjećam i to ću ponavljati dok god većina ljudi u Hrvatskoj ne shvati da je to jedini ispravni put, a to je da je Hrvatska zemlja i društvo koja je riješila sva svoja strateška nacionalna pitanja, izjavio je premijer.

- Ako danas u 2019. ima politčkih snaga na rubovima političkog spektra to je njihov problem, to nije politka ni HDZ-a ni Vlade. Ja sam rekao - smanjiti spiralu i to će biti konstanta i to je jedino što je normalno i ispravno, sve ostalo je krivo, istaknuo je.

Miro Kovač irelevantan za politiku HDZ-a -  Most na putu irelevantnosti, a Škoro želi s njima istim putem

Za najavu Mire Kovača da će se kandidirati na mjesto predsjednika stranke rekao je kako mu je Kovačeva najava izgledala kao da je u intervjuu (RTL) u povjerenju najavio svoju kandidaturu. Rekao je da je Kovač irelevantan za politiku HDZ-a i da na politiku stranke ima utjecaj kao jedan građanin Finske na politiku Finske.

Na pitanje hoće li ga Miro Kovač pobijediti na izborima za predsjednika stranke, kratko je odgovorio: Ma, dajte!

Most je za Plenkovića propala priča. "Dva su puta imali šansu nešto napraviti", rekao Plenković  u vezi s današnjom podrškom Mosta Miroslavu Škori.

- Oni su na putu u irelevantnost i očito gospodin Škoro želi ići s njima istim putem, ocijenio je premijer.

Na kraju je istaknuo da je važnije pričati o bitnim stvarima poput primjera uspješne tvrtke koju je danas posjetio (farmaceutska tvrtka Salvus) i nada se da će takve priče jednom doći u "prime time".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!