15:03 / 26.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Plenković o Tušeku: Dogodila se gruba politička pogreška

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je vezano za sastanak HDZ-ova zastupnika Žarka Tušeka i nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića da je Tušek pogriješio što je otišao na takav sastanak, ali nije siguran da ima temelja za odgovornost.

- Jedna gruba politička pogreška, ne znam kako mu se to dogodilo, on je preiskusan političar, da ode na sastanak i završi ovako kako je završilo. Ne ulazim u namjere gospodina koji je očito namamio i njega i gradonačelnika Oroslavja. U svakom slučaju politička greška koja se nije smjela dogoditi - rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka parlamentarne većine.

Nezavisni vijećnik tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti  


Šimunić je za 24 sata govorio o tome da ga je HDZ pokušao kupiti i što su mu nudili u zamjenu za podršku na lokalnim izborima - među ostalim pomoć u kampanji, poziciju ravnatelja Parka prirode Medvednica te pročelnička mjesta. Šimunić je taj razgovor tajno snimio, a snimka je objavljena na 24 sata. Tušek je pak potvrdio da je snimka autentična te ocijenio da je riječ o pokušaju diskreditacije njega i stranke, dodajući da je u razgovoru karikirao mogućnost Šimunićeva eventualnog angažmana.

Plenković je dodao da treba detaljno vidjeti što je sve izgovoreno na sastanku, ali da prema Šimunićevu "opusu" ne vidi što je Tušek trebao raditi s njim na sastanku i koji vid suradnje su mogli dogovarati.

- Nisam siguran da tu ima nekakvih velikih temelja za neku vrstu odgovornosti, ali budući da je riječ o snimci, da je razgovor vođen bez ikakve konzultacije s bilo kime od nas, radari u kletima ne funkcioniraju, gotovo mi je nezamislivo da se tako nešto dogodilo - poručio je Plenković, dodajući da ne vidi koja bi bila poveznica političke platforme sa Šimunićem.

Vezano za pročelnička mjesta i javne funkcije za koje se objavljuju javni natječaji, a koja se spominju i nude u razgovoru, Plenković je rekao da se kratko čuo s Tušekom te da koliko razumije, njegova namjera nije bila politička trgovina, već je karikirao što bi se sve moglo napraviti.

- Vidi se kako ga gospodin navodi u offside pitanjima. Ovo je bilo s predumišljajem napravljeno da ga se dovede u ovakvu situaciju. To je jasno kao dan - ocijenio je Plenković.

Za njega kao predsjednika stranke, kaže, kapitalan je problem kako se Tušek doveo u situaciju da sjedi u istoj sobi sa Šimunićem.

- Ovo sve što su razgovarali, od toga ovako i onako nema ništa. Problem je što je uopće bio tamo - poručio je Plenković. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!