Plenković o ubojstvu: Ne mogu spriječiti divljake, ali mogu pooštriti zakon

13:32 / 01.12.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

U Saboru se danas raspravlja o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, a više zastupnika istaknulo je po njima nedovoljno izdvajanje za borbu protiv nasilja u obitelji i zaštitu žrtava, pri čemu je istican i jučerašnji primjer ubojstva u Splitu, gdje je bivši partner ubio 44-godišnjakinju u trgovini.

Sandra Benčić (Možemo!) tako je na početku sjednice rekla kako se za borbu protiv nasilja i zaštitu žrtava izdvaja samo 3 milijuna kuna, dok se za skloništa, odnosno njihovo stambeno zbrinjavanje izdvaja 600.000 kn.


Na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) koliko je predviđeno u proračunu za borbu protiv nasilja u obitelji, spomenuvši jučerašnje ubojstvo, premijer Andrej Plenković podsjetio je da je njegova Vlada ratificirana konvencija Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama (Istanbulska konvencija), zbog čega je čak platila dio političke cijene.


Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone, naglasio je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!