12:40 / 05.08.2018.

Autor: HRT

Plenković o Vučićevoj izjavi: Što je previše, previše je

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vučićevu izjavu u kojoj je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom premijer Plenković ocijenio je kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku.
Brojne reakcije u Hrvatskoj izazvala je izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom. 

Premijer Andrej Plenković izjavu je ocijenio kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske.

"Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust što je previše, previše je", rekao je Plenković novinarima tijekom dolaska na vojvodin prijem u Alkarske dvore u Sinju, gdje se održava 303,. Sinjska alka. 

Premijer je također poručio da Hrvatska želi politiku pomirbe, suradnje i dobrosusjedstva zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu.

Izjavu Vučića koji je sinoć u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba" osudili su i drugi političari. 

Jandroković Vučiću: Slavimo hrvatsku pobjedu, a ne srpski poraz

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da Vučić ovakve izjave vjerojatno daje zbog unutarnjopolitičkih razloga. Već smo naučili na te provokacije koje se doađaju svako malo. Treba ih ignorirati. Mi smo pobjednici u ratu. Slavimo ovdje hrvatsku pobjedu, a ne srpski poraz, kazao je Jandroković.
Bačić: Pupovac se treba jasno odrediti o Vučićevim izjavama 

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić, upitan o Vučićevim izjavama, rekao je kako te izjave najprije govore o njemu (Vučiću) te stilu i načinu vođenja Srbije, što ne pridonosi dobrim odnosima Hrvatske i Srbije. Istaknuo je kako je ta izjava povijesna laž, a Hrvati su imali pravo osloboditi veliki dio zemlje pri čemu smo vodili računa i o našim sugrađanima, pripadnicima srpske zajednice.

Na pitanje hoće li na to reagirati i HDZ jer je na tom skupu nazočio i Pupovac koji je dio vladajuće većine, Bačić smatra potrebnim obaviti razgovor s Pupovcem jer nije dobro da se na takvim događajima, kada se Domovinski rat kvalificira takvim ocjenama, ne čuje i Pupovčev glas koji se o tome treba jasno odrediti. Važnije je bilo da Pupovac iskaže svoj stav o takvoj izjavi predsjednika Republike Srbije jer ćemo na taj način najviše doprinijeti našim međusobnim odnosima i povjerenju u Hrvatskoj. To zaslužuje svaku osudu, istaknuo je Bačić.


Bernardić: Vučićeva izjava ne doprinosi normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da Vučićeve izjave ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije. Dodao je da ga u tim izjavama najviše brine to što te izjave ni na koji način ne pomažu ni Srbima u Srbiji koji sve više i masovnije iseljavaju iz te zemlje. Smatra da nacionalistička retorika ima za cilj samo jedno - dizati nacionalne tenzije dok u isto vrijeme Hrvati i hrvatski građani iseljavaju iz Hrvatske kao i Srbi iz Srbije.


Kuščević, Krstičević i Medved: Domovinski rat bio je pravedan, Srbija je agresor

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da je Domovinski rat bio pravedni obrambeni rat na kojem je stvorena Republika Hrvatska i da se svi moraju s time pomiriti. To je jedan od preduvjeta za nastavak bolje suradnje, rekao je Kuščević. Komentirajući nazočnost predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na jučerašnjoj obljetnici gdje je Vučić to izjavio, Kuščević je rekao kako se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu ovog današnjeg dana.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da mi rat nismo započeli, mi smo se branili i kasnije oslobodili Hrvatsku, stvorili vojsku i policiju koja je bila u stanju izvesti tako jaku 'Oluju'. Vidimo da je Oluja kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu, Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva i Domovinski rat je nešto najbolje. Ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti, rekao je Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je za Vučićevu izjavu kao i slične kritike proteklih godina da je to već nažalost njihova praksa. Činjenica je da će se oni morati suočiti s povijesnim činjenicama da je veliokosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo provesti sve svoje oslobodilačke operacije kao i Oluju kao krunu svih bitaka, rekao je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!