15:14 / 19.01.2021.

Autor: B.A./HRT

Plenković o Žiniću: Izbori su za tri mjeseca. Šteta je tu

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković rekao je danas nakon aktualnog prijepodneva u Saboru kako misli da je atmosfera bila uobičajena, da nije bilo britkije ni oštrije nego inače.
Izbori su tu za tri mjeseca, mi ne možemo tu ništa, rekao je danas premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje hoće li sisačko-moslavački župan Ivo Žinić dočekati kraj mandata.

➡️ Saborska oporba: Žinić mora otići
➡️ Žinić: U kući živim posve legalno, nema ništa sumnjivo

- Šteta je tu i ja hoću da se to sve skupa rasvijetli i ispitaju te okolnosti, rekao je Plenković odgovarajući nakon aktualnog prijepodneva u Saboru na novinarska pitanja o Žinićevoj upotrebi državne kuće.

Na pitanje je li mu sve jasno vezano za Žinićevu imovinu odgovorio je da nije te da se nije mnogo promijenilo što se tiče njegovih saznanja od sinoć do danas.

Rekao je da je postojala medijska hajka kojoj je cilj bio stigmatizirati vlast zbog poslijeratne obnove te istaknuo da je samo 1,8 posto objekata dobilo crvenu naljepnicu.

- Nitko od oporbenih zastupnika nije spomenuo istražno povjerenstvo, jeste li primijetili? Zucnuli nisu o tome. Nakon hajke stigle činjenice, istražno povjerenstvo nije tema. Ja sam očekivao barem deset pitanja, rekao je Plenković.

Naglasio je da je potres bio jak te da kuće blizu epicentra stradavaju. Ako je bilo propusta u obnovi, to se mora rasvijetliti, dodao je.

- Mi nemamo nikakav interes da se to sve skupa ne razotkrije do najsitnijih detalja, poručio je Plenković.

Na pitanje novinara o informaciji da je Žinić spornu kuću dobio još u travnju 1995. odgovorio je da mu to nije poznato.

- Ne znam kako su to mogli, to mi nije jasno. Ja taj podatak nemam, rekao je.

- Mislite da ja kao premijer imam vremena ići raditi screening imovine tolikog broja dužnosnika? Nemam. Nije realno. Ima tko će to raditi, rekao je također Plenković.

- Porezna radi svoj posao, ali neće o tome mene obavještavati, dodao je.

Na pitanje hoće li po njegovoj procjeni Žinić dočekati kraj mandata župana, odgovorio je:

- Izbori su tu za tri mjeseca. Mi ne možemo tu ništa. Nema mehanizma, rekao je Plenković, a na potpitanje "osim ako sam ne podnese ostavku" odgovorio je:

- Mislim da ste vi na dobrom tragu, da je to jedini način. Drugog načina nema.

Hoće li mu to predložiti?

- Šteta je tu i ja hoću da se to sve skupa rasvijetli i ispitaju te okolnosti, rekao je Plenković.

O Beljaku: "Ovo vam je javni transfer"

Plenković je rekao kako misli da je atmosfera na aktualcu bila uobičajena, da nije bilo britkije ni oštrije nego inače. Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na izjave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

- Drago mi je da nas jedan od oporbenih zastupnika silno podržava, to je javno učinio. Ne znam je li to signal da želi postati dio većine, gospodin Beljak. On je danas toliko nahvalio našu Vladu oko poreznih rasterećenja, akcijskoga plana za smanjivanje parafiskalnih nameta, neporeznih davanja, izrazio je jedno oduševljenje ministrom Malenicom koje još nije viđeno kad je riječ o oporbenim zastupnicima. Bio je na razini ovoga ushićenja kao zastupnik Bauk na samom kraju rasprave, rekao je Plenković.

- Imamo tu potencijalne obožavatelje parlamentarne većine iz stranke koja je nekada pripadala Europskoj pučkoj stranci, možda se i vrate, dodao je.

Plenković je rekao i da HSS pripada desnom centru, a ne ondje gdje ga Beljak sada drži. Našalio se kako očekuje da Beljak kontaktira predsjednika HDZ-ova kluba.

- Ovo vam je javni transfer, to ni u nogometu nema, dodao je.

"Gradonačelnica Siska nastoji politički profitirati"

Plenković je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček (SDP) optužio da nastoji politički profitirati iz situacije u kojoj joj država i sve institucije pomažu.

- To vam je sve demagogija i populizam na N-tu, da se tu dobro razumijemo, poručio je.

Naglasio je da su svi oni koji su željeli privremeni smještaj, koji su htjeli doći u hotel, u drugi grad, u drugu županiju, to mogli od dana potresa.

- Tko god je htio, mogao je imati privremeni smještaj gdje bi bilo i toplo, gdje bi bilo i struje, i vode, i puno komfora u situaciji koja ih je zadesila, rekao je Plenković.

Plenković je odgovarao i na pitanja o cijepljenju protiv koronavirusa. Rekao je kako žele osigurati dovoljno cjepiva da procijepe gotovo sve te da bi to bio idealan scenarij.

- Neće se svi cijepiti, nažalost, ali ćemo procijepiti dovoljno ljudi, osobito one koji su najugroženiji i najizloženiji, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!