Makarska: U obnovljenom samostanu studij Hotelijerstva i gastronomije

04.02.2023.

18:21

Autor: HRT

Makarska: Otvaranje rekonstruirane zgrade Franjevačkog samostana

Makarska: Otvaranje rekonstruirane zgrade Franjevačkog samostana

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u subotu u Makarskoj na svečanosti otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta, na kojem će moći studirati 150 studenta.

Makarska: Otvaranje rekonstruirane zgrade Franjevačkog samostana

Makarska: Otvaranje rekonstruirane zgrade Franjevačkog samostana

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Premijer Plenković je istaknuo je kako se ovim studijem u Makarskoj obnavlja visoko obrazovanje koje je u Makarskoj bilo prije 300 godina.

- Ovaj studij je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju, poručio je Plenković i istaknuo kako njegova Vlada ulaže u obrazovnu infrastrukturu toliko da se teško itko može sjetiti tolikih ulaganja.

- Mi smo u fazi provedbe operativnog programa ulaganja oko milijardu eura u predškolsko obrazovanje to jest vrtiće, rekao je.

 Najavio da će uskoro biti raspisan veliki natječaj za obnovu škola.

- Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav obrazovanja u školama, rekao je predsjednik Vlade i pri tome podsjetio da učenici imaju besplatne knjige, obroke i prijevoz. Premijer Plenković pohvalio je splitsko Sveučilište zbog dobrog rejtinga na međunarodnim listama sveučilišta.

Na svečanosti je nazočio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović (SDP) koji je rekao kako je danas velik dan za Makarsku jer postaje studentski grad.Spomenuo je zasluge političara iz suprotne, HDZ-ove opcije splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Boban i bivšeg gradonačelnika Juru Brkana.

- Moram biti iskren i reći da oni imaju velike zasluge za ovaj studij u Makarskoj, kazao je Paunović i dodao kako postoje stvari za koje nisu potrebne "političke boje".

Obnoviteljski radovi na zgradi Franjevačkog samostana koštali su više od milijun eura, a na raspolaganju studija Hotelijerstva i gastronomije je oko 800 metra četvornih površine na tri etaže s pet predavaonica.

Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj trenutačno studira 100 studenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!