08:22 / 19.04.2018.

Autor: M.M./HRT

Plenković: Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi Šešeljev jučerašnji akt

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na početku današnje sjednice Vlade predsjenik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna politička zbivanja.
Na početku današnje sjednice Vlade predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna politička zbivanja.

Najoštrije je osudio jučerašnji incident u Narodnoj skupštini Republike Srbije, prilikom boravaka izaslanstva hrvatskog sabora predvođenog predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem kada je Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo.

U potpunosti i osobno i kao Vlada podržavam odluku da se prekine posjet Beogradu i da se hrvatsko izaslanstvo vrati u Hrvatsku. Očekujem od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi ovaj akt zastupnika u skupštini koji je još jednom ponovio svoju i oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema RH. Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovog ponašanja, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska jučer putem hrvatske gospodarske komore otvorila ured u Beogradu i to je bio jasan signal da želimo nastaviti unaprijeđenje odnosa, razviti trgovinsku razmjenu, gospodarsku suradnju, te raditi na dobrosusjedstvu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer je uputilo notu veleposlanstvu Republike Srbije sa jasnom osudom ovog čina. Vlada RH će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze reagirat ćemo odlučno i primjereno u zaštiti i digniteta, simbola hrvatske države i dostojanstva Republike Hrvatske u cjelini, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na prijedlog Vlade o imenovanju novog državnog odvjetnika. Riječ je o iskusnom aktualnom zamjeniku državnog odvjetika Draženu Jeleniću koji ima svo potrebno iskustvo i prešao je sve instance u susatavu DORH-a. Koji će posao glavnog državnog odvjetnika obavljati savjesno, u skladu sa zakonom, nepristarno i na taj način jačati povjerenje u pravosudne institucije RH, rekao je predsjednik Vlade.

Također, zahvalio je dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na njegovom radu, na postignućima DORH-a te na suradnji. 

Hrvatski premijer pozvao je i pobornike i protivnike Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama na njezinu zajedničku i učinkovitu provedbu jer je ona dobra, plemenita i korisna.

Pozivam sve aktere toga procesa da smire tenzije jer hrvatska vlada interpretativnom izjavom priloženom uz Konvenciju jamči da neće doći do nikakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim sustavom vrijednosti u pravnom i obrazovnom sustavu, kazao je Plenković.

Ništa se neobično nije dogodilo ni u jednoj drugoj državi koja je ratificirala IK i provodi je, pa se tako ništa neobično neće dogoditi niti u Hrvatskoj i pozivam sve da imaju povjerenja u institucije hrvatske državne vlasti, rekao je Plenković i naglasio da je konvencija korisna i za državu i za društvo.

Plenković je o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji govorio komentirajući posjet glavnog tajnika te organizacije Thornbjorna Jaglanda Zagrebu.

Hrvatska će 22. svibnja u Kopenhagenu prvi put u svojoj povijesti preuzeti polugodišnje predsjedanje Vijećem Europe, paneuropskom organizacijom koja iduće godine slavi 70. godišnjicu postojanja.

Plenković je kazao kako je Jaglandu rekao da nije dobro za organizaciju poput VE da tema jedne konvencije, koja je plemenita i dobra, bude opterećena nekim drugim temema i raspravama.
To je situacija koja stvara poteškoće i za VE i za zemlje koje ju trebaju ratificirati, u trenutku kada postoji paneuropska kampanja osobito agilnih i aktivnih aktera protiv nje, posebno u nevladnom sektoru, rekao je premijer.

Premijer je ponovio da će prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe biti  borba protiv korupcije, decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te  zaštita kulturne baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!