11:22 / 04.04.2019.

Autor: HRT

Plenković: Očekujem kvalitetan doprinos Državnog inspektorata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnosti posljednjih dana.
Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da novi Državni inspektorat koji je od 1. travnja počeo s radom ima za cilj što učinkovitiju inspekciju te da će novi ustroj i na razini države i na razini županija biti kvalitetno konsolidiran. Oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani, već koncentrirani i fokusirani  te očekuje kvalitetan doprinos te nove institucije aktivnostima u hrvatskom gospodarstvu.

- Tranzicija je izvedena jako dobro i sve inspekcije normalno funkcioniraju, npr. granični prijelazi, i osigurali smo da je sigurnost građana na prvome mjestu. Novi ustroj koji će biti i na razini države, ali i na razini županija bit će kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani, već koncentrirani i fokusirani da se svi gospodarski subjekti bave onim zbog čega postoje, a to je privređivanje i gospodarstvo, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Novi Državni inspektorat povezao je poslove 17 inspekcija iz osam ministarstava. Riječ je o tržišnoj, sanitarnoj, veterinarskoj, poljoprivrednoj, lovnoj, šumarskoj, fitosanitarnoj, turističkoj, rudarskoj, inspekciji opreme pod tlakom, energetskoj, inspekciji za gospodarenje otrovnim kemikalijama, inspekciji rada, građevinskoj, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravnoj inspekciji.

Plenković je naglasio da će sve one sada djelovati ujedinjeno te da taj reformski napor ima za cilj što učinkovitiju inspekciju.

Plenković: Akcija "Pltivice" bila je prvi pravi veliki uspjeh hrvatske policije

Vezano za obilježavanje 28. obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, istaknuo je da je ta operacija značila prvi pravi veliki uspjeh hrvatske policije u tom trenutku i obilježila daljnji put stvaranja Hrvatske vojske i jačanja hrvatske policije koja je tijekom Domovinskog rata i kasnijim akcijama oslobodila zemlju.

U uvodnom dijelu, premijer se još jedanput osvrnuo na početak rada Fortenova grupe, koja je preuzela poslovanje Agrokora. Zahvalio je svima, koji su pomogli u njegovu restrukturiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!