09:36 / 23.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Plenković: Očekujemo odgovor iz Kine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U uvodnom obraćanju na sjednici premijer Andrej Plenković osvrnuo se na događaje proteklog tjedna.
U uvodnom obraćanju na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na posjet Angele Merkel Hrvatskoj te najavio posjete mnogih njemačkih ministara. "Brojne teme kojih smo se dotaknuli važne su za unaprjeđenje odnosa dviju zemalja", kazao je. Osvrnuo se i na stečaj koji je proglašen u Uljanik brodogradilištu zbog čega se u Puli već danima radnicima uručuju otkazi o radu.

- Horvat: Način na koji su se brodovi do sada gradili u RH

O brodogradnji i Uljaniku rekao je kako nakon proglašenja stečaja ministarstva financija i gospodarstva razgovaraju vezano za jaružar kako bi se limitirali troškovi države u vezi s jamstvima. Također, Ministarstvo rada i HZZ pripremili su posebne timove koji radnike upoznaju s njihovim pravima i mogućnostima, dodao je Plenković. Ponovio je kako ministar gospodarstva Darko Horvat intenzivno vodi razgovore kada je riječ o Trećem maju i dovršetku brodova koji su na navozu. Naglasio je kako se očekuje odgovor kompanije iz Kine.

Premijer je u uvodnom obraćanju zahvalio ministrici Gabrijeli Žalac na Danima otvorenih vrata vezano za fondove EU-a i nizu događaja koje realizira ovih dana diljem Hrvatske. Naglasio je kako je ova Vlada napravila iskorak u iskorištavanju europskih fondova - 68 posto je ugovorenih sredstava, a nadaju se da će do kraja godine ugovoriti više od 85 posto. Hrvatskoj je, napomenuo je, na raspolaganju 10,7 milijardi eura.

Zahvalio je i ministrima Davoru Božinoviću i Damiru Krstičeviću na vježbi "Sigurnost 19" koja je pokazala sposobnost vatrogasaca, civilne zaštite, policije i vojske vezano za pripremu sezone zaštite od požara.

Od ostalih događaja izdvojio je boravak u Zagvozdu gdje je ministar Milan Kujundžić realizirao projekt podružnice KBC-a Split (dnevna bolnica). Pohvalio je ministra Lovru Kuščevića i Centar dijeljenih usluga, "naš državni oblak" kako ga je nazvao, koji pokazuje iskorak države u pogledu digitalne infrastrukture.  Osvrnuo se i na posjet Bjelovaru te veliki investicijski ciklus Dukata i Sirele koji je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!