08:29 / 02.05.2019.

Autor: HRT

Plenković: Očekujemo poruke kineskog izaslanstva o brodogradilištima

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu je i davanje mišljenja Hrvatskom saboru na izvješća o radu pravobraniteljica za djecu.
Sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković počeo je uobičajenim osvrtom važnih događaja protekloga tjedna.

Podsjetio je na tragediju u Borovu Selu koja se dogodila na današnji dan prije 28 godina, odnosno pogibiju 12 hrvatskih policajaca. "To je bio jedan od ključnih događaja na početku Domovinskog rata".

Spomenuo je i da je jučer obilježena 24. godišnjica vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je u kratkom roku oslobođeno cijelo okupirano područje zapadne Slavonije.

- Akcija je bila prekretnički trenutak u Domovinskom radu, otvorila politički prostor za drugu vojno-redarstvenu akciju "Oluja" tri mjeseca poslije, te u konačnici mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja - rekao je premijer.

Osvrnuo se i na jučerašnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada i podsjetio na Vladine poruke i čestitke svim zaposlenima u Hrvatskoj.

Govoreći o posjetu kineskog izaslanstva Uljaniku i 3. maju, rekao je da je izaslanstvo razgovaralo i s njim te ministrima Tolušićem, Marićem i Horvatom.

- Stekli su cjelovit uvid u trenutačno stanje i potencijal. Očekujemo nakon što naprave svoje analize, da pošalju poruke s obzirom na ono što su vidjeli te što i kako može biti njihov angažman. Mislim da smo sa strane Vlade u tom pogledu učinili maksimalan napor, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na prošlotjedni boravak u Vladi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, i na razgovore o brendingu Hrvatske, koji je izradila predsjedničina radna skupina.

- Mislim da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja će pridonijeti međunarodnom pozicioniranju Hrvatske i svih postignuća koja se vežu za našu povijest, gospodarstvo, sport, kulturu, baštinu, no i na budućnost - inovativnost, kreativnost, konkurentnost i uopće jedna pozitivan imidž zemlje - rekao je Plenković.

Za revitalizaciju Vukovara gotovo milijardu i pol kuna

Vlada je prihvatila program obnove komunalne i elektoenergetske infrastrukture Vukovara, koji obuhvaća 59 programa, a vrijedan je gotovo miljardu i pol kuna, a Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara povećava se za 50 posto, odnosno za 20 milijuna kuna.

- Kroz ovaj program planira se provesti 59 projekata kojima će se u obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara ukupno uložiti više od 1,4 milijarde kuna - izvijestio je resorni ministar Oleg Butković.

Za cestovnu i željezničku infrastrukturu planira se ukupno 19 projekata, vrijednih oko 727 milijuna kuna, zatim 13 projekata ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, u iznosu od 315,5 milijuna kuna.

Suglasnost za amandmane na turističke zakone

Vlada je utvrdila nekoliko svojih i dala suglasnost na prihvaćanje nekih amandmana drugih predlagatelja na tri turistička zakona, koja su u saborskoj proceduri prošla drugo čitanje i čije bi donošenje trebalo unaprijediti i pomoći razvoj turizma.

Amandmanom Vlade rok od 15. srpnja za određivanje visine turističke pristojbe produžava se na 15. rujna ove godine, kako bi županijske skupštine, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba imale dovoljno vremena za donošenje odluke o visini pristojbe.

Sljedeći Vladin prijedlog odnosi se na termin stupanja na snagu Zakona o turističkoj pristojbi. Predlaže se stupanje na snagu s danom objave, kako bi se što prije mogao donijeti pravilnik kojim će se propisati najniži i najviši iznos turističke pristojbe.

Vlada se slaže i s amandmanima saborskog zastupnika Domagoja Mikulića, koji predlaže povećanje sredstava iz turističke pristojbe za razvoj razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa na turistički nedovoljno razvijenim područjima, i to s 2,5 na 3,5 posto.

Vlada je dala i prethodnu suglasnost za amandman Kluba HDZ-a kojim se lokalnim turističkim zajednicama koje ostvaruju određeni broj noćenja daje mogućnost izvršavanja zadaća vezanih uz marketing.

Vlada je prihvatila i amandman Kluba zastupnika HDZ-a o stopi članarine u turističkim zajednicama za banke i tvrtke koje se bave elektroničkim komunikacijama. Djelatnosti elektroničkih komunikacija i banke (za prihode od provizija i naknada) premjestile bi se iz treće u drugu skupinu. Time bi plaćali članarinu po stopi od 0,12920, a ne, kako je prvotno bilo predloženo, po stopi od 0,09690.

Vlada je prihvatila i amandman zastupnika Ivana Šipića kojim se predlaže da HTZ sredstva iz fonda za turistički nedovoljno razvijena područja s kontinenta raspodjeljuje regionalnim turističkim zajednicama koje ostvaruju izvorni prihod od turističke pristojbe i članarine manji od 500 tisuća kuna.

Prihvaćen je amandman Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika, prema kojem će kod pravnih i fizičkih osoba koji obavljaju više djelatnosti osnovica biti ukupan prihod po svim djelatnostima, ali članarinu mogu platiti po stopi određenoj za pretežitu djelatnost.

Vlada imenovala Majdu Tafra-Vlahović novom članicom Upravnog vijeća Hine

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela prijedlog odluke o razrješenju člana Upravnoga vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije, iz reda stručnjaka za medije, Vladimira Lulića, zbog isteka mandata 20. ožujka 2019. te je usvojila prijedlog odluke o imenovanju dr. Majde Tafra-Vlahović, novom članicom Upravnoga vijeća Hine, iz reda stručnjaka za medije, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!