12:05 / 05.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Plenković: Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekujem nastavak restrukturiranja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Snažna podrška vjerovnika nagodbi u Agrokoru pokazuje snažnu podršku uspješno organiziranom i vođenom procesa izvanredne uprave, rekao je premijer Plenković.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako snažna podrška vjerovnika nagodbi u Agrokoru pokazuje snažnu podršku uspješno organiziranom i vođenom procesa izvanredne uprave te da od budućih suvlasnika očekuje nastavak restrukturiranja kompanije.

Agrokorovi vjerovnici jučer su izglasovali nagodbu. Za nju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno oni s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Činjenica da je jučer za nagodbu glasovalo 80,2 posto vjerovnika je snažna podrška i potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva, za stabilnost brojnih hrvatskih kompanija, za dovođenje u pitanje brojnih radnih mjesta, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.

Kazao je da je Vlada djelovala u izvanrednim okolnostima na učinkovit, kvalitetan i uspješan način kako bi spriječila veliku krizu i omogućila opstanak kompanije i ekonomsku budućnost dobavljača te normalno funkcioniranje i isplatu malih poljoprivrednika, koji bi se inače našli na koljenima.

Plenković je podsjetio da su brojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu.
Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji bio voditi računa jedino i isključivo o općim interesima hrvatske države i hrvatske ekonomije, radnih mjesta i državnom proračunu. I u tome smo uspjeli, istaknuo je Plenković.

Kad se sve skupa rezimira, ovaj je proces dobar za hrvatsku ekonomiju, dobar za poruku povjerenja da su hrvatske institucije, hrvatska država stvorili kvalitetan pravni okvir, rekao je Plenković, dodavši kako je ocijenjeno da je zakon u skladu s Ustavom, kao i da je posredno postao dio EU-ove pravne stečevine.

Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekuje da nastave restrukturiranje kompanije, da vode računa o gospodarskom interesu Hrvatske, da vode računa o zaposlenicima.

Osvrnuvši se na jučerašnje izdanje državne obveznice, Plenković je ocijenio da je to izrazito pozitivna vijest.

Ministarstvo financija jučer je izdalo obveznicu na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna, a najveći dio tog izdanja iskoristit će za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu od šest milijardi kuna.

Osvrnuvši se na jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je Hrvatska poštanska banka stekla svih 4,7 milijuna dionica Jadranske banke, Plenković je istaknuo da je to važan završetak procesa sanacije Jadranske banke, koja je bitna za Šibensko-kninsku županiju. To je pozitivna vijest i bez tereta za državni proračun. To je pozitivna i dobra informacija, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!