14:50 / 27.08.2019.

Autor: M.Š./P.F./Hina/HRT

Plenković: Od Pupovca očekujem da ne pridonosi polarizaciji, izjave neprimjerene i nedopustive

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon sastanka predsjedništva HDZ-a Miloradu Pupovcu odgovorio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.
Nakon što je ovih dana predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac usporedio današnju Hrvatsku s NDH te je opisao kao faktor nestabilnosti u regiji večeras mu je nakon sastanka predsjedništva HDZ-a odgovorio predsjednik te stranke i premijer Andrej Plenković. Njegove je izjave nazvao neprimjerenima i nedopustivima, a osudio je sve napade koji su se dogodili proteklih dana.

- Osuđujemo svaki napad, pa i ovaj koji se dogodio u Kninu, odnosno Uzdolju, koji je bio s predumišljajem kao što sam rekao prošli tjedan, na ljude koji su gledali nogometnu utakmicu. Očekujemo od policije da taj nemili događaj u cijelosti istraži da oni koji su to napravili budu i uhićeni i da ih se procesira i ja vjerujem da će se to i dogoditi. To je ono što se tiče vrlo jasne osude tih nedjela kojima smo nažalost imali priliku čuti proteklih dana, rekao je Plenković. 

-  Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini smatramo krajnje neprimjerenom pa i nedopustivom, to smo već isto tako iskomunicirali, izjave našeg partnera u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji, da to treba vrlo jasno kazati i to vrlo odlučno odbacujem - dakle takve teze ne stoje.

Premijer Plenković također je rekao kako ne prihvaća teze koje se nastoje nametnuti o tome da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna Vlada.

- Isto tako ne prihvaćam niti teze koje se nastoje nametnuti o tome da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i naša politika. Upravo obrnuto. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina i u parlamentarnu većinu i posebne operativne programe za manjine, smanjivanje tenzija, dijalog, komunikacija, gradnja dobrosusjedskih odnosa, to je naša politika. Stoga te teze su krajnje neprihvatljive i odlučno ih odbacujem i kao predsjednik Vlade i HDZ-a.

- Što se tiče naših daljnjih aktivnosti želimo da u Hrvatskoj one političke stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu vrlo jasno identificirane. To sigurno nije HDZ ni ova Vlada. Nametati tezu o našoj odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji svoju perspektivu vide na tome, koji žele polarizaciju koji žele konflikte, to nije naša politika. Mi se s takvim strankama ne slažemo i one se kontinuirano u svojim aktivnostima bore upravo protiv nas. Protiv smo svake isključivosti i to vrlo jasno čvrsto i decidirano kažem još jednom, rekao je Plenković.

- Od Pupovca očekujem da ne pridonosi polarizaciji. Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj, tko obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo tko je dio parlamentarne većine treba pridonositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji tih individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Kao Vlada i kao najjača stranka u parlamentarnoj većini trebamo kazati dosta sa spiralom mržnje. To ne dolazi u obzir, bio je odriješit Plenković.

Vlada, ministri i oporba o intervjuu Milorada Pupovca

Ranije danas Vlada je također odgovorila čelniku SDSS-a Miloradu Pupovcu koji je ovih dana usporedio današnju Hrvatsku s NDH te je opisao kao faktor nestabilnosti u regiji. U Banskim dvorima ustvrdili su da je to krajnje neprimjereno i nedopustivo. Pupovcu su poručili da se suzdrži od izjava koje će izazivati napetosti i društvenu polarizaciju. U priopćenju su naveli da je Hrvatska dom svih svojih građana, da se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno - te da u njoj nema mjesta nasilju.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Iz Vlade su naglasili da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH. 

- S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku, priopćili su iz Vlade.

Podsjetili su da su i Vlada i premijer Plenković najoštrije osudili napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili u Kninu, Đevrskama, Viškovu, Splitu i Supetru. Pozdravljaju brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. 

- Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koja su nedopustiva u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno, poručili su. 

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa, istaknuli su i dodali da je Vlada svjesna svoje odgovornosti te da je predana jačanju društvene uključivosti i poštovanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjetili su i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine, dok istovremeno od svih političkih stranaka i aktera očekuje odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.

Na Markovu trgu, gdje je održana sjednica užeg kabineta Vlade, slučaj su komentirali ministri vanjskih i europskih poslova, te zdravstva Gordan Grlić Radman i Milan Kujundžić.

- I premijer je rekao, svi su rekli. Pazite, idemo dalje. Imamo europski put, imamo puno posla za predsjedanje, fokus  je nepotrebno okrenut. Izjava ne pridonosi stabiliziranju. Takve tenzije su nepotrebne, rekao je Grlić Radman.

- Držim sramotno napadati bilo koga, a posebice napadati po nacionalnoj osnovi. No nije nimalo manje tužno ni sramtno to što sada radi gospodin Pupovac koji sada huliganske incidente pretvara u politički problem i prikazivanje kao Hrvatske i kao države i kao nacije u tome smislu problematične. Takvi indicenti , nažalost, događaju se i u drugim državama, rekao je ministar Kujundžić.

Pupovčevu usporedbu Hrvatske s NDH komentirali su i čelnik najveće oporbene stranke Davor Bernardić te tajnik Mosta Nikola Grmoja.

- Ono što je jasno u ovoj situaciji je da je na sceni jedna, kao što sam rekao, nedopuštena javna klima u kojoj se ne kažnjava nasilje i u kojoj se relativizira ustaštvo odnosno fašizam. "Osvrnut ću se tu za slučaj iz Rijeke, svjedoci smo kako se u zadnjih 24 sata s raznih strana pojavljuju oprečne informacije, prema tome treba cijeli slučaj iz Rijeke koji je drugačiji od drugih, razdvojiti i prepustiti odluku pravosudnim organima bez pritiska, rekao je šef SDP-a.

- Potpuno je neprihvatljivo da ijedan političar, pogotovo član vladajuće većine uspoređuje Hrvatsku s ustaškim režimom, nastoji nam upakirati ustaške zločine. Hrvatska je nastala nasuprot svih zločinačkih ideja i režima i ono što mi ne možemo nikako prighvatiti te teze, a evo očito se u HDZ-u mogu s tim nositi, rekao je Grmoja.


Svoje stajalište o izjavama predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca sutra će iznijeti i udruge branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!