Plenković odbacio odgovornost države za smrt afganistanske djevojčice

05.04.2022.

20:17

Autor: Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Denis Kapetanović / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako će Hrvatska provesti presudu europskog suda u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice, ali je ocijenio da se radi o individualnoj odgovornosti, a ne sustavnim propustima Hrvatske u tretiranju migranata.

U utorak je postala pravomoćna presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) po kojoj je Hrvatska povrijedila pravo na život šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hosseini


Ona je poginula u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici nakon što su njezinoj obitelji hrvatske vlasti navodno uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz željezničku prugu.


Presuda je postala pravomoćna nakon što je Veliko vijeće ESLJP-a u Strasbourgu odbilo hrvatski zahtjev za ponovnim razmatranjem slučaja.


Plenković je izrazio žaljenje i taj slučaj nazvao velikom tragedijom, ali je odbacio odgovornost države. 


- Vrlo je jasno da je ova presuda individualnog karaktera, da ne govori o bilo kakvom sustavnom ili strukturnom problemu koji bi se odnosio na vlasti Hrvatske, istaknuo je. 


- Stav vlade može biti jedan jedini - provesti presudu i organizirati da domaća tijela provedu sve što ta presuda nalaže kako bismo utvrdili koji su sve razlozi da je do te tragedije došlo, dodao je.


Upitan o odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, premijer Plenković je odgovorio kako je ministar sam odgovorio na tu dvojbu.


Božinović je ranije u utorak izjavio da njegova ostavka nije na stolu i da je svrha takvih presuda da se popravi sustav pa treba vidjeti koje se stvari mogu ispraviti.


ESLJP je presudom utvrdio odgovornost Hrvatske za niz povreda prava iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda - prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.


Centar za mirovne studije (CMS) poručio je u utorak da vlada i premijer Andrej Plenković nakon te snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova.


Zahtijevaju također hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!